Henrik Wergeland-statuen

Henrik Wergeland-statuen på Eidsvoll plass.
Henrik Wergeland-statuen på Eidsvoll plass. Bildet er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling. Anmerkninger til bildet var: Tittel og kommentarer skrevet på fotografiet av Per Holmsen, sønn av G.H og H. R.-H. Karl Johans gate ,Studenterlunden, Oslo. Foto: Per Holmsen/Nasjonalbiblioteket

Henrik Wergeland-statuen, portrettstatue av Henrik Wergeland (1808–45) på Eidsvolls plass mellom Roald Amundsens gate og Spikersuppa. Den er utført av Brynjulf Bergslien, som hadde fått oppdraget med å lage en bronsestatue av dikteren i 1877. Den ble avduket med tale av Bjørnstjerne Bjørnson 17. mai 1881.

Statuen som står på et høyt granittpostament, viser Wergeland kledd i dress med en kappe hengende over skulderen og den ene armen. I venstre hånd holder han en liten bok, i høyre en penn. Vekten er på høyre ben, mens venstre fot er strukket frem, ansiktet er oppadvendt. Holdningen virker poserende, og i samtiden var det flere som mente at dikteren var fremstilt mer elegant, både med hensyn til antrekk og frisyre enn slik de husket ham. Statuen bør imidlertid ikke sees som et realistisk Wergeland-portrett, men som et monument over hans diktning og tilpasset plassen der statuen er plassert.

Etter avdukingen ble det etter hvert en tradisjon at russen samlet seg her hver 17. mai, og at russepresidenten holdt en tale for «han som innstifta da'n» og satte en stor russelue på statuens hode.