Observatoriegata

Observatoriegata, Ruseløkka, bydel Frogner, fra Drammensveien til Ruseløkkveien. Oppkalt 1864 etter det astronomiske observatorium. – Nederste del av gaten ble i første halvdel av 1880-årene utparsellert av generalkonsul Crowes eiendom. Det ble her oppført en rekke leiegårder i tre etasjer, de fleste etter arkitekt N. S. D. Eckhoffs tegninger.

Bygninger m.m.:

1. Observatoriet.

2b. En av byens fineste jugendfasader på leiegård bygd 1901–03 (ark. Alf Hurum, som selv bodde i bygningen). Ornamenter i stukk modellert på stedet av R. W. Rasmussen. Denne bygningen var den eneste i kvartalet som ble bevart da resten av kvartalet ble revet til fordel for Ind-eks-huset. I første etasje åpnet restauranten «Studia» i 1923; lokalene ble 1949 overtatt av den elegante restauranten «La Belle Sole»; det er fortsatt bevertningssted her.

6. Ankerhagen. En liten park hvor Ankerhagen barnehage ligger.

9. En fireetasjes leiegård ved hjørnet av Hansteens gate. I en leilighet i annen etasje bodde i de første krigsårene den jødiske musikklærerinnen Rebekka Goldenheim (f. 1883). Hun ble deportert med Donau 26. november 1942 og drept i gasskammer like etter ankomsten til Auschwitz 1. desember. En snublestein er satt ned i fortauet til minne om henne.

11. En bygård fra 1884. Hit flyttet familien Undset med de tre døtrene inn høsten 1892, og her døde Ingvald Undset, Sigrid Undsets far, i desember året etter. Fem måneder senere flyttet moren og de tre døtrene til Stensgata 5.