Sofies gate

Sofies gate, BislettAdamstuen, bydel St. Hanshaugen, fra krysset Holbergs gate/Stensberggata til Ullevålsveien. Bebyggelsen består hovedsakelig av leiegårdsbebyggelse fra slutten av 1800-tallet, men ved Bislett også fra 1920-og 1930-årene. Oppkalt 1871 etter Oscar 2s dronning Sophie (1836–1913). Gaten ble stengt for biler mellom Dalsbergstien og Bislettgata/Sofies plass i 2012.

Bygninger m.m.:

7. En moderne boliggård, oppført 1961-63, opprinnelig med et bilverksted i første etasje, nå en dagligvareforretning. Tidligere lå Neuperts løkke her mellom Krumgata og Sofies gate. I den gamle murvillaen som fremdeles lå her under krigen, hadde politiet i Oslo og Aker intendantur med verksted og depot. 20. september 1943 forsøkte Osvald-gruppa på oppdrag fra Politi-gruppa og XU å sette fyr på huset med en brannbombe, men de ble oppdaget og aksjonen mislyktes.

15. Fireetasjes leiegård ved hjørnet av Krumgata. Her ble Norges første kinarestaurant, China House, etablert i 1963, nå restauranten Sofies Mat og Vinhus.

16. Fireetasjes leiegård fra annen halvdel av 1800-tallet på hjørnet mot Dalsbergstien. Her lå 1908–84 den velrenommerte forretningen Olaf Danielsen med tre avdelinger – Kolonial, Kjøtt og Vilt-Fisk. Forretningen var etablert i Langgata 29 på Rodeløkka i 1896, sju år senere flyttet den til Sofies gate 15, før den flyttet inn i nr. 16, som Danielsen senere kjøpte. Butikken, som i alle år var en familiebedrift, hadde eget pølsemakeri, røkeri, salteri, fryseri og moderne kjølerom. Nå er bl.a. restauranten Kolonialen og en innredningsbutikk i lokalene.

46–48. To av de buede bygningene ved Martinus Lørdahls plass. I kjelleren her ble det høsten 1944 startet utgraving av et tilfluktssted for medlemmer av Hjemmefrontens ledelse (HL) og sekretariatet i Koordinasjonkomiteen (KK). Kjelleren ble kalt «Bunkersen», men det ble ikke nødvendig å ta den i bruk før frigjøringen kom. Stedet er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.