Øvre Smestadvei

Revisjon per 26. mai 2020 kl. 10:39 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Øvre Smestadvei, Makrellbekken, bydel Vestre Aker, blindvei nordover fra Sørkedalsveien ved Makrellbekken stasjon til området ved Holmen stasjon og videre oppover mot Persbråten. Navn 1930 etter gården Øvre Smestad. Veien ble anlagt fra årsskiftet 1923/24. Bebyggelsen som ble oppført fra 1924 og frem til etter den annen verdenskrig, ble organisert som et byggelag med Bondeungdomslaget som drivkraft. Det het til å begynne med Byggjelaget i Bondeungdomslaget L/L, men ble i 1950 endret til Øvre Smestad Byggelag L/L. Den opprinnelige bebyggelsen bestod av rundt 50 hus, horisontaltdelte tomannsboliger og eneboliger tegnet i en nasjonal byggestil med innslag av nyklassisisme. Arkitekter var til å begynne med Paul Norr og Sigurd Trøim, senere hovedsakelig Trøim alene. Området er fortettet med småhus i hagene til de gamle husene.

Bygninger m.m.:

Veien er spesiell ved det at den deler seg i to omtrent halvveis mellom Makrellbekken og Holmen; her får den nordøstre delen oddetallsnumre, mens den sørvestre får liketallsmumre. Der de to delene av veien møtes igjen vest for Holmen stasjon, blir nummereringen vanlig igjen.

1. Bolig- og forretningsgård oppført 1930 som «Øvre Smestad Handelshus» (ark. Gudbrand Øiseth), her var det til å begynne med kolonialforretning, melkeforretning, kjøttforretning og bakeriutsalg/kafé, senere skobutikk, rørleggerforretning og hagemøbelbutikken «Hus & Hage», nå igjen dagligvarebutikk, men også kafé – «Landhandleriet dagligvare». Bygningen, som er et fint eksempel på denne typen forretningsbygg, ble vernet etter Plan- og bygningsloven i 2019.

2. En bolig- og forretningsgård oppført i begynnelsen av 1960-årene, nå med Extra-butikk.