Ammerud gård

Revisjon per 17. jun. 2021 kl. 15:35 av Øyvind (diskusjon | bidrag)

Ammerud, to gårder med gnr. 93 og 95. Gården var kirkegods i middelalderen. Gården var delt i to, Søndre Ammerud, gnr. 93, og Nordre Ammerud, gnr. 95. I 1949 gikk formannsskapet i Oslo inn for å erverve de to gårdene, men eierne nektet å selge, så det gikk nesten ti å før gårdene kom i kommunens eie. OBOS ble fester og arkitektene Håkon Mjelva og Per Norseng utarbeiedet en regulerings- og bebyggelsesplan med boliger for 6000 mennesker. De to gamle gårdstunene er bevart som fortidsminner innimellom blokkene.

1. Nedre (Søndre) Ammerud, gnr. 93/6, lå ved Flaengrenda 29, ble 1668 frasolgt krongodset. På gården ble det reist en pen empirebygning, revet i slutten av 1950-årene.

2. Flaen, gnr. 93/1, lå ved Trondheimsveien 407, revet. Gården ble innkjøpt av Aker kommune 1929. Den hadde to husmannsplasser i 1771, Enga og Døhlestuen.

3. Mellom-Ammerud, gnr. 95/1, Ammerudhellinga 54, lå under Oslo bispestol til 1826. Senere privateid. Gården hadde i 1771 fire husmannsplasser, to Huken, Belgerud og Slengfue. Belgerud har git navn til Belgerudveien.

4. Nordre Ammerud, gnr. 95/3, Ammerudveien 49b, lå under Oslo bispestol til 1826.

Nordre Ammerud Gård er nå organisert som et borettslag eid av ti ungdommer med utviklingshemming. Gården ble kjøpt i desember 2011 for å skape et fremtidig hjem for ungdommene. Selskapet Tamino AS hadde de første årene som formål å investere i eiendom og forberede etablering av et borettslag for ti ungdommer med psykisk utviklingshemming. Selskapet er ideelt og allmennyttig. Nå er selskapets virksomhet å vedlikeholde og skape aktivitet i de gamle bygningene på gården. Aktivitetene skal ta hensyn til behovet til beboerne. Det tas ikke ut utbytte. Eventuelt overskudd av driften skal brukes til å vedlikeholde og oppgradere de gamle bygningene, aktiviteter rettet mot mennesker med psykisk utviklingshemming og allmennyttige formål.

Boligene ble bygd i et nytt bygg på gården. Nybygget stod ferdig i mai 2014. Ungdommene flyttet inn fra september dette året. I nybygget er det ti selveide leiligheter som er organisert i Ammerud gård borettslag. Borettslaget ble  finansiert gjennom foreldrebetaling, tilskuddsordninger og låneopptak i Husbanken.

Omsorgstjenester til ungdommene levers i hovedsak av Grorud bydel. Bydelen leier lokaler i nybygget.