Annen Etage

Revisjon per 5. jan. 2020 kl. 14:42 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Annen Etage, restaurant 1900–2007 i Hotel Continental, i annen etasje over Theatercafeen; her ligger fra 2007 restauranten Eik Annen Etage. Annen Etage var i alle år en av Oslos mest stilfulle og eksklusive gourmetrestauranter, den første restauranten i Norge som oppnådde å få en stjerne (1984–86) i den velrenommerte restaurantguiden Guide Michelin (se oversikt over Michelin-stjerner her).

Restauranten ble åpnet sammen med hotellet i desember 1900. Forfatteren Sigurd Hoel var en av dem som satte pris på og berømmet restaurantens atmosfære og betjeningens dyktighet og – «hvis situasjonen var sånn» – diskresjon. Det er på det rene at det var denne han siktet til i følgende avsnitt i romanen «Fjorten dager før frostnettene»: «Kelneren ga rolige, forsiktige råd. Flinke folk, kelnerne her – folk som kunne sitt fag, det ga trygghet (...). En sånn restaurant var et meget sivilisert sted. Og en sånn kelner, som kunne anbefale en rett uten å laste de andre, som kunne la en forstå nesten uten et ord at en burde ta en litt billigere vin, fordi den faktisk var bedre enn den dyrere – og som kjente en igjen, hvis det var det hyggeligste, men aldri hadde sett en før, hvis situasjonen var sånn – en sånn kelner var en av sivilisasjonens aller største goder.»

Annen Etage har aldri vært en danserestaurant. «Fru Boman-Hansens gjester skal slippe at faa støv fra dansende føtter hvirvlet op i maden», skrev Oscar Pedersen i «Vore Dages Kristiania» 1924.