Besserudtjernet

Revisjon per 3. sep. 2019 kl. 13:19 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Besserudtjernet med Peisestuen på den andre siden og Holmenkollen kapell i bakgrunnen fotografert ca. 1910. - Foto Narve Skarpmoen / Creative Commons

Besserudtjernet, opprinnelig Besserudmyra, tidligere kunstig tjern ved foten av Holmenkollbakken, 317 moh, dannet ved oppdemning av Besserudbekken ca. 1890. Opprinnelig ble tjernet brukt til isskjæring. Fra 1930 ble det tappet hver høst; det ble utgravd ved ombygging av hoppbakken og fjernet foran VM på ski 1982. Fra 1982 til 2007 ble amfiet nederst i Holmenkollbakken fylt med vann til et 6 m dypt basseng, som bl.a. ble brukt som bade- og fiskeplass (utsatt fisk), vannski- og freestylehopping ut i vannet fra en spesialbakke i amfiet, samt underholdning fra en permanent scene over vannet.

Ved åpningen av Holmenkollveien til Besserudtjernet (1889) ble det reist utsiktstårn på de to høydene Holmenkollen og Besserudhøgda. (Holmenkolltårnet, 371 moh, Besserudtårnet (1890), 341 moh). Tårnene ble senere revet. Peisestuen, som før lå ved Besserudtjernet, ble bygd i 1889 (ark. Holm Munthe). Den ble flyttet i forbindelse med anleggelsen av nytt skistadion 1998, og ligger nå i skogkanten nord for Kongeveien.

Høsten 2009, da den nye Holmenkollbakken ble bygd, ble Besserudtjernet endelig uttappet. Da lot man alt vannet renne gjennom fjellet og ned til Midtstuen, der det havnet i et 20 000 m3 stort vannmagasin som benyttes til snøproduksjon. Det er boret et 585 m langt hull fra skåla i Holmenkollbakken og ned til Midtstulia. Alt naturlig innsigsvann til det gamle Besserudtjernet renner nå gjennom denne tunnelen. Et pumpehus som ligger i tilknytning til det nye tjernet i Midtstuen, distribuerer vannet ut til snøproduksjonsanlegget, som betjener Holmenkollbakken, Midtstubakken, langrennsarenaen og det indre løypenettet på 5 km.