Forskjell mellom versjoner av «Bordtomtene»

Linje 1: Linje 1:
'''Bordtomtene,''' også kjent som ''De ankerske bordtomter'', var opplagsplasser for trelast ved [[Bjørvika]] og anlagt omkring 1750 mellom [[Akerselva]] og Lille Strandgade (nå [[Strandgata]]) mot Vaterlands Lille Strandgade (den senere [[Tomtegata]]) i nord. Bordtomtene var gjennomskåret av kanaler, såkalte pirer, hvor lasteprammer kunne legge til for utskipning. Den 4. mai 1819 ble Bordtomtene herjet av brann, noe som førte til økonomisk ruin for [[Ankerske fideikommiss|Det ankerske fideikommiss]], [[Collett & Søn]] og flere større firmaer med trelastinteresser. I 1850-årene la [[Hovedbanen]] beslag på en stor del av området og lagerplassen ble flyttet øst for Akerselva.
+
'''Bordtomtene,''' også kjent som ''De ankerske bordtomter'', var opplagsplasser for trelast ved [[Bjørvika]] og anlagt omkring 1750 mellom [[Akerselva]] og Lille Strandgade (nå [[Strandgata]]) mot Vaterlands Lille Strandgade (den senere [[Tomtegata]]) i nord. De var anlagt på en grunne som Christian Ancher hadde latt fylle igjen og var gjennomskåret av kanaler, såkalte pirer, hvor lasteprammer kunne legge til for utskipning. Den 4. mai 1819 ble Bordtomtene herjet av brann, noe som førte til økonomisk ruin for [[Ankerske fideikommiss|Det ankerske fideikommiss]], [[Collett & Søn]] og flere større firmaer med trelastinteresser. I 1850-årene la [[Hovedbanen]] beslag på en stor del av området og lagerplassen ble flyttet øst for Akerselva.
  
 
   [[Kategori:Havna]]
 
   [[Kategori:Havna]]
 
[[Kategori:Christiania 1624-1814]]
 
[[Kategori:Christiania 1624-1814]]

Revisjonen fra 8. feb. 2020 kl. 17:29

Bordtomtene, også kjent som De ankerske bordtomter, var opplagsplasser for trelast ved Bjørvika og anlagt omkring 1750 mellom Akerselva og Lille Strandgade (nå Strandgata) mot Vaterlands Lille Strandgade (den senere Tomtegata) i nord. De var anlagt på en grunne som Christian Ancher hadde latt fylle igjen og var gjennomskåret av kanaler, såkalte pirer, hvor lasteprammer kunne legge til for utskipning. Den 4. mai 1819 ble Bordtomtene herjet av brann, noe som førte til økonomisk ruin for Det ankerske fideikommiss, Collett & Søn og flere større firmaer med trelastinteresser. I 1850-årene la Hovedbanen beslag på en stor del av området og lagerplassen ble flyttet øst for Akerselva.