Boulevardteatret

Boulevardteatret, kino 1913–1940 i Stortingsgata 10, Sentrum, hadde over 400 sitteplasser. Fra 1907 var kinoen National drevet samme sted, men i 1913 kjøpte Andreas Kvinnsland gården og lot innrede en flottere kino etter tegninger av arkitekt Carl Michaelsen. De første kinoene i Oslo var små og enkle, og Kvinnsland fikk ros i dagspressen for å etablere en kino som var tiltalende lys og romslig.

Boulevardteatret ble innviet 26. desember 1913 med norgespremieren på den danske filmen «Atlantis» (1913) med Olaf Fønns og Ida Orloff i hovedrollene. Dette skjedde ikke uten kontroverser, da handlingen inneholdt scener fra et tragisk skipsforlis og filmselskapet Nordisk ble beskyldt for å utnytte tragiske hendelser fra virkeligheten til folkeforlystelse. Man viste til to store skipskatastrofer, DS Norge i juni 1904 og Titanic i april året før. Kristiania politikammer hadde varslet at de ville forby filmen. Men den gikk gjennom likevel, og ble en bemerket start på Kvinnslands nye kino i Stortingsgata 10.

Boulevardteatret ble kjent for sine handlingsmettede spenningsfilmer. Den ble en populær sentrumskino, på folkemunne kalt «Bulla». Fra 1926 inngikk den i det kommunale selskapet Oslo Kinematografer og den ble lydfilmkino i 1931. Boulevardteatret ble nedlagt i november 1940 som den siste av kinoene fra før første verdenskrig.