Bygningsrådet

Bygningsrådet, råd opprettet 1929. Bygningsloven for landets byer av 1924, som trådte i kraft 1. januar 1929, krevet bygningsråd. Bygningsrådet erstattet Bygningskommisjonen.

Oppgavene var bygningskontroll, å behandle saker om oppføring, endring og riving av bygninger, gi byggetillatelser og å påse at bygningsarbeider skjedde i samsvar med bygningslovene og kommunens vedtak. Rådet var klageorgan for avgjørelser tatt av Oslo bygningsvesen (Bygningskontrollen). Rådets avgjørelser kunne klages inn for departementet.

Siden Oslo valgte å ha reguleringsråd, overtok ikke bygningsrådet den tidligere Reguleringskommisjonens ansvarsområde. Bygningssjefen la frem saker for rådet, fra 1966 fikk rådet også saker fra byplansjefen.

Fra 1929 besto rådet av rådmann for teknisk avdeling, bygningssjefen, reguleringssjefen, brannsjefen, helserådets ordfører, en politiembetsmann og seks medlemmer av formannskapet. Til og med 1963 var bygningssjefen leder av rådet.

Med bygningsloven av 1965 valgte Oslo å slå sammen Byplanrådet og bygningsrådet fra 1966. Loven bestemte at fagsjefene ikke lenger skulle være medlem av rådet, men kunne delta i møtene med talerett. Rådet fikk fem medlemmer med varamedlemmer valgt av bystyret.

Bygningsrådet ble nedlagt ved etableringen av Plan- og bygningsetaten i 1992, og sakene gikk fra nå fra PBE til byrådsavdelingen som hadde ansvaret for plan- og bygningssaker.