Byvåpenet

Revisjon per 30. mar. 2021 kl. 11:34 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.
Oslos byvåpen, som ble vedtatt i 1924, er laget av arkitekt Børre Ulrichsen.
Oslo kommunes logo vedtatt mars 2019

Byvåpenet, Oslo kommunes symbol, har gjennomgått mange stilmessige endringer i årenes løp, men motivet har vært det samme. Omkring år 1300 tok Oslo i bruk et bysegl med en fremstilling av Hallvard-legenden. Før den tid var seglet muligens brukt av domkapitlet. Tegningen på dagens byvåpen ble laget i 1924 av arkitekt Børre Ulrichsen. Den fremstiller Hallvard som helgen, med glorie, sittende på en løvehodetrone. Foran tronen ligger kvinnen han forsøkte å beskytte. I venstre hånd holder han de tre pilene som drepte ham og kvinnen, i høyre hånd kvernsteinen som ble bundet rundt halsen hans da han ble senket i Drammensfjorden. På bakgrunnen sees fire stjerner. Omkring tegningen løper et sirkelformet bånd med inskripsjonen UNANIMITER ET CONSTANTER – OSLO (latin, 'Enig og bestandig'). Det hele er kronet av en bymur med fem tårn.

Bystyret har fastsatt regler for bruken av byvåpenet, senest i 1996. Oslo byvåpen brukes av kommunale myndigheter i utøvelsen av deres kommunale gjøremål, og må ikke brukes slik at det uriktig gir inntrykk av at den som bruker det, innehar en kommunal stilling, utøver myndighet på vegne av kommunen eller på annen måte representerer Oslo kommune.

De autoriserte Oslo-guidene bærer en nål med byvåpenet på hvit bunn med teksten Oslo-Guide under.

Byvåpenet kan gjengis malt, tegnet, vevd eller brodert og både fullfarget og i én farge. Det skal alltid gjengis frittstående, ikke innfelt i kombinasjon med tekst eller andre symboler eller logoer. Anvendelsen av byvåpenet er beskyttet av bestemmelser i straffeloven.

Oslo kommune vedtok en ny visuell identitet mars 2019. Den nye identiteter innebar blant annet en felles Oslo-logo for Oslo kommune. Den nye logoen er laget med mål om å være tydelig, universelt utformet og optimal for alle digitale flater. Oslo kommunes byvåpen og byflagg ble imidlertid beholdt og brukes ved Oslo kommunes historiske og høytidelige anledninger.

JGA