Dronningparken

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Dronningparken med lindealleen sett mot Henrik Ibsens gate. - Foto: Helge Høifødt

Dronningparken, den sørvestre del av Slottsparken, tilhørte tidligere løkken Sommerro. Dronningparken er inngjerdet og normalt bare åpen for publikum i perioden 18. mai–1. oktober. Dronningparken har alltid hatt en særegen stilling i parkområdet rundt Slottet som en park i parken forbeholdt de kongelige i den tiden de bor på Slottet. Parken har forandret seg gjennom tidene, men har beholdt hovedtrekkene fra den romantiske parken.

Løkken Sommerro ble 1778 overtatt av Bernt Anker, som utviklet området rundt til en mer naturliknende park, med trær og frukthage. Lindealleen som munner ut mot dagens Henrik Ibsens gate er fra Bernt Ankers tid. Løkken ble solgt på auksjon i 1840 og deretter innlemmet i den romantiske landskapsparken som nå ble anlagt rundt den nye kongeboligen. Det åttekantete lysthuset i sveitserstil ble oppført 1854–57.

Stallbygningen ble oppført 1848, det er en bygning i en høy etasje med fasader i pusset tegl, utvidet med tofløyet bygning i to etasjer mot Drammensveien (nå Henrik Ibsens gate) og Parkveien 1911 (ark. slottsforvalter Hj. Welhaven). Under krigen hadde Hirdens etterretningsstab lokaler her. I 2017 åpnet dronningen et galleri i stallbygningen kalt Dronning Sonja KunstStall.

På hjørnet Parkveien/Henrik Ibsens gate ble det 1998 åpnet en ny nedgang til Nationaltheatret stasjon (ark. Arne Eggen) med utsmykning av Terje Roaldkvam.

I Dronningparken står skulpturen «Rådyret», utført av Arne N. Vigeland i 1953 og flyttet hit fra Bygdøy kongsgård 1991.

De senere årene har Dronningparken vært rammen om flere arrangementer, ikke minst i forbindelse med markeringen av Kongeparets 25-årsjubileum som konge og dronning i 2016, da Kongeparets barnebarn plantet hvert sitt rognebærtre i Dronningparken. Parken fikk prisen Årets grønne park i 2006.