Eldorado

Revisjon per 19. aug. 2021 kl. 11:40 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart

Eldorado, bokhandel i Torggata 9, Sentrum, tidligere teater og kino. Eldorado ble innviet som varietéteater i 1891, rommet Fahlstrøms Theater 1903–1911 og var kino 1911–2012. Den ble i 1929 Norges første lydfilmkino. Lokalet ble omgjort til bokhandel i 2013. Ved inngangen henger et av Oslo Byes Vels blå skilt til minne om Eldorado varietéteater, Fahlstrøms Theater og Eldorado kino.

Historikk

Varietéteateret Eldorado ble oppført etter tegninger av arkitekt Harald Olsen. Det ble innviet 12. november 1891, med en konsert for spesielt inviterte, og åpnet for publikum dagen etter. Mot Torggata var det kontorer og forretninger i første etasje. Gjennom denne forbygningen kom man til teateret via en romslig foajé med søyler og dekorasjoner. Det var også inngang fra Storgata. Teateret var stort, med en sal som var 23 meter bred og hadde takhøyde 13 meter. To trapper førte opp til et romslig galleri. Til sammen var det plass til om lag 2000 publikummere. Hele komplekset, innbefattet scenen, fikk elektrisk belysning. Sceneteppet var designet av scenografen Jens Wang. Eldorado hadde egen restaurant med blant annet servering ved småbord i salen og på en estrade bakerst. Orkesteret bestod av 24 musikere og ble fra starten ledet av dirigenten Theodor Løvstad.

Eldorado ble raskt en populær varietéscene. Her hadde Norges første revy «Tutti Frutti» premiere i 1893. Etter hvert kom også opera- og operetteforestillinger, ofte med svenske krefter.

Skuespillerparet Alma og Johan Fahlstrøm overtok lokalet i 1903 og drev Fahlstrøms Theater her. De avviklet teateret og gikk over til kinodrift i 1911. Kinoen fikk navnet Verdensspeilet Kino-Teater og åpnet 1. september 1911 med filmen «Ungdom» (1911), som hadde den danske stjernen Clara Pontoppidan i hovedrollen. Verdensspeilet Kino-Teater ble regnet som den mest elegante kinoen i byen. Den ble omorganisert og gjenåpnet 19. februar 1916 under navnet Admiral-Palads med en filmatisering av «Kameliadamen».

I 1926 ble kinoen innlemmet i Oslo Kinematografer. Den 2. september 1929 gjenåpnet den som byens og landets første lydfilmkino. Den fikk da navnet Eldorado kino. Lydfilmutstyret var levert av det amerikanske selskapet Western Electric, som forøvrig lå i strid med tyske patentinnehavere. Åpningsfilmen var den amerikanske «The Singing Fool» med Al Jolson. Den karakteristiske kuppelformede baldakinen over inngangen og en foajé med søyler, springvann, takrelieff og skjult belysning var et resultat av denne ombyggingen.

I 1937 ble salen igjen gjenstand for ombygging og galleriene erstattet med en tverrgående balkong. I juli 1944 ble kinoen beslaglagt og brukt som kino av Wehrmacht, etter at Verdensteateret i Folketeaterbygningen var blitt stengt.

Etter okkupasjonen stod Eldorado kino praktisk talt uendret i 40 år. Repertoarmessig hadde den en profil som er antydet i navnet: Filmer med appell til et bredt og ungt publikum, gjerne westernfilmer og andre sjangerfilmer. Flere av James Bond-filmene fikk Oslo-premiere her. I 1985 ble salen revet for å gi plass til et kinosenter. Det ble oppført etter tegninger av arkitekt Ivar Lykke og fikk fem saler med 368, 167, 166, 161 og 131 sitteplasser. Foajeens rotundeform ble beholdt, men med ny glasskuppel, trapper og galleri. Innvielsen var 1. oktober 1986. Den repertoarmessige profilen ble beholdt.

I 2011 ble lokalet solgt til Read Entertainment. Kinodriften ble avsluttet i 2012. I 2013 åpnet Eldorado Bokhandel. Denne ble i 2018 overtatt av Norli.