Forskjell mellom versjoner av «Flaen»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
(geotag)
Linje 9: Linje 9:
 
[[Kategori:Strøk]]
 
[[Kategori:Strøk]]
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
[[Kategori:Bydel Grorud]]
 
 
[[Kategori:Borettslag]]
 
[[Kategori:Borettslag]]
 +
{{#coordinates:primary|59.954860|10.872329|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Revisjonen fra 17. nov. 2019 kl. 14:21

Flaen, boligstrøk sør for Ammerud, Bydel Grorud, navn etter Flaen (Søndre Ammerud) gård. Navnet flaen betyr flat eng eller åker. Utbygd med småhus og treetasjes boligblokker i slutten av 1940-årene, ved Aker Boligbyggelag, som den første drabantbyen i Groruddalen. Den ble ikke kalt «drabantby», trolig fordi det til å begynne med bare ble bygd boliger og ikke servicefunksjoner; betegnelsen «soveby» ble brukt. Blokker og rekkehus ble reist av OBOS 1950–54.

Møllerstua borettslag, tidligere Ammerud borettslag, OBOS-borettslag som består av 52 tomannsboliger i Karl Flods vei, Flaengrenda, Flaenveien, Nordtvetveien og Trondheimsveien (ark. S. Narve Ludvigsen). Borettslaget ble til etter privat initiativ og tilslutning fra flere institusjoner og bedrifter. Det ble stiftet som Stor-Oslo byggelag, med formål å importere ferdighus fra Sverige, såkalte svenskehus. OBOS og Aker BBL fikk i oppdrag av Oslo kommune å oppføre husene i kooperativ regi. Innflytting fra sommeren 1948 til høsten 1949.

Flaen borettslag, OBOS-borettslag som består av 16 treetasjes blokker med til sammen 198 leiligheter, fullført 1947–49 og 1954 (ark. S. Narve Ludvigsen). Blokkene har adresser til Nordtvetveien, Kalbakkveien, Flaenveien og Flaengrenda.

Flaengenda borettslag, OBOS-borettslag som består av tre vertikaltdelte rekkehus med til sammen 18 leiligheter, oppført 1953 (ark. S. Narve Ludvigsen). Husene har adresser Flaengrenda 6–40.