Forskjell mellom versjoner av «Gimle (løkke)»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
(Created page with "Løkke mellom nåværende Frederik Stangs gate, Bygdøy allé og Thomas Heftyes gate. Opprinnelig en del av løkken Wilhelmsborg (Frognæs, Drammensveien 79) kalt Havnen eller...")
 
 
(5 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Løkke mellom nåværende Frederik Stangs gate, Bygdøy allé og Thomas Heftyes gate. Opprinnelig en del av løkken Wilhelmsborg (Frognæs, Drammensveien 79) kalt Havnen eller Wilhelmsborghavnen. Ble utskilt 1844 og fikk navnet Gimle, men omtales også som Tobiesens løkke etter daværende eier. Våningshuset, med adresse Gimle terrasse 1, ble ombygd til en villa med sveitserpreg i 1856 (ark. H. E. Schirmer og W. von Hanno). Byggherre var grosserer og direktør for Nydalens Compagnie, Peter Petersen. Han var en av byens ledende forretningsmenn og generalkonsul for Østerrike-Ungarn; og erkehertug Franz Ferdinand var blant gjestene på Gimle. Men kanskje mest kjent er han for at han fikk oppført [[Victoria terrasse]]. Petersens tid var løkkens glansperiode. Eiendommen ble utparsellert og bebygd fra 1890-årene og utover. Staten kjøpte deler av eiendommen og oppførte 1919–23 leiegårder med leiligheter for embetsmenn; [[Gimlekomplekset]].
+
'''Gimle,''' løkke mellom nåværende [[Frederik Stangs gate]], [[Bygdøy allé]] og [[Thomas Heftyes gate]]. Opprinnelig en del av løkken Wilhelmsborg ([[Frognæs]], [[Drammensveien]] 79) kalt Havnen eller Wilhelmsborghavnen. Løkken ble utskilt 1844 og fikk navnet Gimle, men omtales også som Tobiesens løkke etter daværende eier.  
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
Våningshuset, med adresse [[Gimle terrasse]] 1, ble ombygd til en villa med sveitserpreg i 1856 (ark. H. E. Schirmer og W. von Hanno). Huset er markert med et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]]. Byggherre var grosserer og direktør for Nydalens Compagnie, Peter Petersen (1821–96). Han var en av byens ledende forretningsmenn og generalkonsul for Østerrike-Ungarn; og erkehertug Franz Ferdinand var blant gjestene på Gimle. Men kanskje mest kjent er han for at han fikk oppført [[Victoria terrasse]]. Petersens tid var løkkens glansperiode. Eiendommen ble utparsellert og bebygd fra 1890-årene og utover. Staten kjøpte deler av eiendommen og oppførte 1919–23 leiegårder med leiligheter for embetsmenn; [[Gimlekomplekset]].
  
[[Gimlekomplekset]], [[Victoria terrasse]]
+
[[Kategori:Løkker]]
 
+
[[Kategori:Arkitektur]]
== Referanser til denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Blå skilt]]
 
+
[[Kategori:Vernede bygninger]]
[[Gimle terrasse]], [[Gimleveien]]
+
[[Kategori:Bydel Frogner]]
 +
{{#coordinates:primary|59.914376|10.7049635|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 6. aug. 2019 kl. 17:42

Gimle, løkke mellom nåværende Frederik Stangs gate, Bygdøy allé og Thomas Heftyes gate. Opprinnelig en del av løkken Wilhelmsborg (Frognæs, Drammensveien 79) kalt Havnen eller Wilhelmsborghavnen. Løkken ble utskilt 1844 og fikk navnet Gimle, men omtales også som Tobiesens løkke etter daværende eier.

Våningshuset, med adresse Gimle terrasse 1, ble ombygd til en villa med sveitserpreg i 1856 (ark. H. E. Schirmer og W. von Hanno). Huset er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt. Byggherre var grosserer og direktør for Nydalens Compagnie, Peter Petersen (1821–96). Han var en av byens ledende forretningsmenn og generalkonsul for Østerrike-Ungarn; og erkehertug Franz Ferdinand var blant gjestene på Gimle. Men kanskje mest kjent er han for at han fikk oppført Victoria terrasse. Petersens tid var løkkens glansperiode. Eiendommen ble utparsellert og bebygd fra 1890-årene og utover. Staten kjøpte deler av eiendommen og oppførte 1919–23 leiegårder med leiligheter for embetsmenn; Gimlekomplekset.