Grefsenplatået

Revisjon per 30. jan. 2019 kl. 09:32 av KAT (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Grefsenplatået, et relativt stort, flatt område som er et karakteristisk landskapstrekk mellom østsiden av Akerselva og vestsiden av Grefsenåsen, rundt 180 moh, avgrensningen mot nord er noe uklar. Platået danner en stor flate bestående av bunnmorene fra slutten av siste istid og er dekket av marine avsetninger fra tiden like etter isavsmeltningen, da fjorden strakte seg innover Maridalen. Førsteleddet i navnet er basert på de tre Grefsen-gårdene, som ligger ytterst på selve platået (Vestre Grefsen), øverst på sørskråningen (Nedre Grefsen) og noe lenger nede (Østre Grefsen). Sisteleddet skyldes de geografiske forholdene. Fra platået er det vid utsikt mot byen. Vestre del av platåer er benyttet til Grefsen kirke og kirkegård, antagelig med byens beste beliggenhet.

Navnet Grefsenplatået som et «offisielt» stedsnavn har ikke vært brukt tidligere enn i 1934, da Kjelsåsbanen ble åpnet og Grefsenplatået ble navnet på en holdeplass. To år senere ble Platåveien mellom Grefsenveien og Gamle Kjelsåsvei, sentralt på platået, navnsatt, og holdeplassen ser ut til å ha vært opphavet til navnet. I 1950-årene utviklet det seg til et lite forretningssenter ved holdeplassen.