Forskjell mellom versjoner av «Løkkeberg (løkke)»

 
Linje 1: Linje 1:
'''Løkkeberg''', [[Geitmyrsveien]] 67, løkke nr. 178 på [[Bymarken]], fra 1600-tallet. Kjøpt i 1746 av prokurator Mathias Stub, som ble Christianias første politimester. Løkkeberg var derfor også kjent som «Politimesterløkken». Stub utvidet eiendommen ved kjøp av tre naboløkker, blant annet «Koengen». Ved Stubs død i 1764 ble Løkkeberg solgt på auksjon. Det bevarte rokokkohuset fikk sin utforming i Stubs tid. I 1877 solgte Teodor Ramm Juel løkken til Christiania Selvbyggerforening, hvis formål var sosial boligbygging. En del av eiendommen ble bebygd. En del av løkken ble i 1892 kjøpt av [[Sebbelows Stiftelse|Sebbelows stiftelse]], som startet barnehjem i det gamle huset. Kommunen overtok senere eiendommen og stilte den til disposisjon for [[Markus kirke|Markus]] menighet til oppførelse av et sykehjem. For å gi plass til dette, ble løkkehuset flyttet vestover på tomten, slik at det ble liggende nærmere Geitmyrsveien. Dette skjedde i 1969 i regi av Byantikvaren. På eiendommen ble [[Løkkeberg barnehjem]] oppført i 1930 (ark. Morgenstierne og Eide). Løkkehuset var en del av ''Markushjemmet'', til det ble solgt til private i 2003.
+
'''Løkkeberg''', [[Geitmyrsveien]] 67, løkke nr. 178 på [[Bymarken]], fra 1600-tallet. Den ble kjøpt i 1746 av prokurator Mathias Stub, som ble Christianias første politimester. Løkkeberg var derfor også kjent som «Politimesterløkken». Stub utvidet eiendommen ved kjøp av tre naboløkker, blant annet «Koengen». Ved Stubs død i 1764 ble Løkkeberg solgt på auksjon. Det bevarte rokokkohuset fikk sin utforming i Stubs tid. I 1877 solgte Teodor Ramm Juel løkken til Christiania Selvbyggerforening, hvis formål var sosial boligbygging. En del av eiendommen ble bebygd.
 +
 
 +
En del av løkken ble i 1892 kjøpt av [[Sebbelows Stiftelse|Sebbelows stiftelse]], som startet barnehjem i det gamle huset. Kommunen overtok senere eiendommen og stilte den til disposisjon for [[Markus kirke|Markus]] menighet til oppførelse av et sykehjem. For å gi plass til dette, ble løkkehuset flyttet vestover på tomten, slik at det ble liggende nærmere Geitmyrsveien. Dette skjedde i 1969 i regi av Byantikvaren.
 +
 
 +
På eiendommen ble [[Løkkeberg barnehjem]] oppført i 1930 (ark. Morgenstierne og Eide). Løkkehuset var en del av ''Markushjemmet'', til det ble solgt til private i 2003.
  
 
Den nåværende [[Lovisenberggata]] het frem til 1901 ''Løkkeberggaten''.
 
Den nåværende [[Lovisenberggata]] het frem til 1901 ''Løkkeberggaten''.
  
 
[[Kategori:Løkker]]
 
[[Kategori:Løkker]]
 +
[[Kategori:Bydel St. Hanshaugen]]

Nåværende revisjon fra 14. okt. 2019 kl. 14:18

LøkkebergGeitmyrsveien 67, løkke nr. 178 på Bymarken, fra 1600-tallet. Den ble kjøpt i 1746 av prokurator Mathias Stub, som ble Christianias første politimester. Løkkeberg var derfor også kjent som «Politimesterløkken». Stub utvidet eiendommen ved kjøp av tre naboløkker, blant annet «Koengen». Ved Stubs død i 1764 ble Løkkeberg solgt på auksjon. Det bevarte rokokkohuset fikk sin utforming i Stubs tid. I 1877 solgte Teodor Ramm Juel løkken til Christiania Selvbyggerforening, hvis formål var sosial boligbygging. En del av eiendommen ble bebygd.

En del av løkken ble i 1892 kjøpt av Sebbelows stiftelse, som startet barnehjem i det gamle huset. Kommunen overtok senere eiendommen og stilte den til disposisjon for Markus menighet til oppførelse av et sykehjem. For å gi plass til dette, ble løkkehuset flyttet vestover på tomten, slik at det ble liggende nærmere Geitmyrsveien. Dette skjedde i 1969 i regi av Byantikvaren.

På eiendommen ble Løkkeberg barnehjem oppført i 1930 (ark. Morgenstierne og Eide). Løkkehuset var en del av Markushjemmet, til det ble solgt til private i 2003.

Den nåværende Lovisenberggata het frem til 1901 Løkkeberggaten.