Majorstuhuset

Revisjon per 19. nov. 2020 kl. 15:18 av KAT (diskusjon | bidrag)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
Majorstuhuset fotografert fra stasjonsområdet i 1930. - Foto Anders Beer Wilse / Oslo Museum / Creative Commons

Majorstuhuset, Kirkeveien 64, et monumentalt kontor- og forretningsbygg i nyklassisisme oppført 1928–32, opprinnelig med et seksetasjes midtparti og to fireetasjes fløyer (ark. Bredo Berntsen og Kristofer Lange), bygd der den gamle Majorstua (Majorstuen (løkke)) lå, den som har gitt området navn. I 1957 fikk midtpartiet et påbygg, slik at det ble på sju etasjer (ark. Kristofer Lange). Selskapet Philips hadde hovedkontor i Majorstuhuset før nybygget i Sørkedalsveien stod ferdig i 1958. Fra begynnelsen av 1960-årene hadde A/S Holmenkolbanen og senere Oslo Sporveier administrasjonskontorer her. Vestibylen, som opprinnelig var kombinert gjennomgang og venterom med billettsalg, ble ombygd og fikk større kiosk og blomsterbutikk, senere en Deli de Luca-butikk på den ene siden og en Narvesen-butikk på den andre, slik at den ble til en smal gang (ark. Kristin Jarmund A/S).

I huset har det vært en rekke forskjellige butikker og institusjoner, bl.a. bank (tidligere Christiania Bank- og Kreditkasse, nå Nordea, Hotell Esplanade, Vinmonopol (flyttet til Colosseum Senter i 2005), bakeri og konditori (Samson, W.B. AS fra huset var nytt), elektrisk forretning, optiker (Krogh Optikk), parfymeri, apotek, jazzklubb (Big Chief Jazzklubb) som holdt til i kjellerlokalet til Borg Sandvigs Danseinstitutt, fra 1956 Ellen Charlottes danseskole, senere Broen danseskole, nå Studio 64 trening for kvinner. På hjørnet av Valkyriegata ble den lille tobakksforretningen Majoren åpnet da huset var nytt. Den ble eid og drevet av revyartisten Bias Bernhoft (1902–1986); hans far Tobias Brodtkorb Bernhoft (1869–1937) var direktør ved A/S Holmenkolbanen. Da Bias Bernhoft døde, ble kiosken overtatt av datteren Unni Bernhoft, som drev den sammen med mannen Bjørn Sand helt til den ble lagt ned 2020.

Ved hjørnet mot Bogstadveien der Krogh Optikk har lokaler, henger et av Oslo Byes Vels blå skilt til minne om den gamle Majorstua som lå omtrent her.