Skimuseet

Revisjon per 10. sep. 2019 kl. 16:31 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart
Inngangen til Skimuseet ved Holmenkollbakken fotografert i 2018. - Foto Palickap / Creative Commons

Skimuseet, Kongeveien 5, ved hoppet ved Holmenkollbakken, verdens eldste samling av ski og vinterutstyr, åpnet på Frognerseteren 1923. Museet viser 4000 år gammel skihistorie. Her kan man blant annet studere skityper fra forskjellige landsdeler, se utstillinger om kongefamiliens ski, følge utviklingen av disiplinene hopp, langrenn og alpin skisport, samt oppleve de olympiske vinterleker i Oslo 1952 og på Lillehammer 1994. Museet tar også vare på den rollen som Norge har spilt som polarnasjon, fra Fridtjof Nansen og Roald Amundsen til dagens polarfarere. Museet har et rikholdig bibliotek.

Historikk.

Initiativtaker til Skimuseet var arkitekt Hjalmar Welhaven (1850–1922), og hans samling av eldre ski er fremdeles grunnstammen i museet. Opprinnelig holdt Skimuseet til i en egen bygning (ark. O. Sverre) på tomten til det gamle seterfjøset på Frognerseteren.

Dagen etter invasjonen 9. april 1940 ble museet rekvirert, og de gamle fra Tøyen gamlehjem (Lille Tøyen sykehjem) ble innkvartert her. Tyskerne planla å bruke gamlehjemmet til

Det gamle Skimuseet på Frognerseteren fotografert i 1935. - Foto Anders Beer Wilse / Oslo Museum / Creative Commons

lasarett. De historiske skigjenstandene ble flyttet til kjellerne i andre hus på Frognerseteren, senere til kjelleren i Rådhuset, hvor de var til 1946. Planene om sykehus i gamlehjemmet på Tøyen ble det imidlertid ikke noe av, så de gamle kunne flyttes tilbake i slutten av måneden. I slutten av februar 1944 avholdt NS-myndighetene Ungdommens vinterleiker her. Ca. 500 NS-gutter og -jenter deltok i leikene. Åpningstalen ble holdt av Axel Stang på trappen foran museet.

Skimuseet flyttet 1951 til Holmenkollbakken og fikk plass i hoppet. Etter flyttingen ble det gamle Skimuseet på Frognerseteren brukt til treningslokale til 1968, da det brant ned til grunnen. Dagens skimuseum (arkitekt Arnstein Friling) er bygd inn i fjellet ved hoppbakken, og ble åpnet 1983 til 100-årsjubileet for stiftelsen av Foreningen til Ski-Idrettens Fremme. Museet ble utvidet 1999 med 450 kvm utstillingsarealer for temautstillinger; den første var om snø og ski i norsk malerkunst 1870–1920. I forbindelse med ombyggingen av Holmenkollbakken var museet stengt 2008–10. Museet ble på nytt utvidet 2011.