Stensparken

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 10:06 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Park ved Fagerborg kirke, anlagt på en 500 m lang kalksteinsrygg med to markerte høyder, Korpehaugen i sør og Blåsen i nord. Tidligere kalt Natmandshaugen, siden 1891...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Park ved Fagerborg kirke, anlagt på en 500 m lang kalksteinsrygg med to markerte høyder, Korpehaugen i sør og Blåsen i nord. Tidligere kalt Natmandshaugen, siden 1891 har det offisielle navn vært Stensparken etter Sten gård. Den første opparbeidelse fant sted 1890–1900 for midler bevilget av Brændevinssamlaget, men fullføringen tok lang tid. I 1930-årene ble det satt opp en mindre fontene med belysning nedenfor Blåsen ved Stensgata, og adkomsten til utsiktspunktet på Blåsen ble forbedret. Lekeplasser ble gjort i stand, den øverste med vassebasseng, karuseller, stort leskur i funkisstil og små barneurinaler. Parken stod endelig ferdig i 1943. Arealet er ca. 48 daa. Fra 2010 er det friluftsservering i parken.

Nord for området med bassenget, like nedenfor Blåsen, ligger et murhus oppført 1865. Dette ble bygd like bak våningshuset på Reiersens løkke, et stort løkkehus i sveitserstil. Det ble revet 1935. En skulptur av Sigrid Undset, utført av Kjersti Wexelsen Goksøyr, ble avduket 1991.

I parkens sørvestlige hjørne mot Sporveisgata ble det 1937 oppført et pissoar i karakteristisk funksjonalistisk stil. Pissoaret var i mange år en kjent sjekkested for homofile. Det ble fredet i 2009 som del av Kulturminneåret.

Referanser i denne artikkelen

Blåsen, Reiersens løkke, Sten gård