Vulkan Jernstøberi og mekaniske Verksted

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 10:10 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Tidligere industribedrift grunnlagt i 1873 på den gamle fabrikktomten til Bagaas Brug på vestbredden av Akerselva ovenfor Grünerbrua (Maridalsveien 17). Firmaets spesia...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Tidligere industribedrift grunnlagt i 1873 på den gamle fabrikktomten til Bagaas Brug på vestbredden av Akerselva ovenfor Grünerbrua (Maridalsveien 17). Firmaets spesialitet var ildfaste pengeskap og støpegods, senere også dampmaskiner og dampkjeler. Etter å ha vært bestyrer og medeier fra 1884, ble ingeniør Axel Ingvald Spone Amundsen eneeier i 1897 og ledet bedriften til sin død i 1939; senere familieaksjeselskap (A/S Vulkan). Under Amundsens ledelse ble produksjonen omlagt, særlig til brokonstruksjoner, men også varme- og ventilasjonsanlegg. Jernstøperiet var det første i Norge som startet rasjonell fabrikasjon av stålbroer. Allerede i 1886 ble de første broene levert NSB og Statens Veivesen. Bedriften produserte gjennom årene hundrevis av store og små broer i klinket eller sveiset utførelse, likeledes stålkonstruksjoner til industrianlegg.

Jernstøperiet ble nedlagt i 1968 og den resterende virksomheten flyttet til Furuset. Senere er A/S Vulkan sammensluttet med rørinspeksjonsfirmaet Intervison og det tekniske handelsfirmaet Ingeniør Christen Smith til handelsbedriften Vulkan Smith i Bærum. Et hovedprodukt er anboringsklammere for rør, produsert fra 1905.

Utbyggingen av Vulkan-området. A/S Vulkan fortsatte også som et eiendomsselskap og leide ut lokalene ved Akerselva til forskjellige produksjons- og handelsbedrifter. Hele området ble senere kjøpt av staten, som hadde planer om å flytte Riksteatret, Riksutstillingene og Rikskonsertene hit. Den nordligste av bygningene ble ombygd til idretts- og flerbrukshall av eiendomsselskapet for utleie til Oslo kommune. Den ble åpnet i 1996 under navnet Vulkan flerbrukshall; endelig ferdig med kontordel i 2003 (ark. LPO), med knallrødt trappehus. Hallen inneholder bl.a. klatrevegg og treningssenter. Basketballklubben Centrum Tigers har sin hjemmebane her.

Dansens hus (Møllerveien 2) ble åpnet i 2007 og inneholder nasjonal scene for dans og kompetansesenter for dansekunst. Det holder til i det gamle Stålblåseriet, påbygd med inngangsparti og foyer; scenene (hoved- og biscene) er plassert i Maskinverkstedet, mens Strykejernet inneholder arbeidsplasser for personalet. Bygningene ble oppført i 1946 som del av jernstøperiet (ark. Ulf Thane).

Det er også en kunstfagskole på området, og reklameskolen Westerdals (Westerdals School of Communication) planlegger flytting hit i 2011. Det gamle broverkstedet var 2010 under ombygging til mathall og matkultursenter.

Høsten 2010 stod det første kontorbygget ferdig (ark. LPO) med lokaler bl.a. for Miljøstiftelsen Bellona; bygget planlagt som lavenergihus (energiklasse A). De første leilighetene på området var planlagt ferdig i 2011.

Referanser i denne artikkelen

Bagaas Brug

Referanser til denne artikkelen

Akerselva, Bagaas Brug, Brenneriveien, Centrum Tigers Idrettsforening