Forskjell mellom versjoner av «Revieret»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Mellom det gamle Christiania og Hovedtangen var det i Bjørvika en dyp bukt som nådde opp til nåværende Kongens gate. En tid etter anlegget av Christiania ble det gjort for...")
 
Linje 1: Linje 1:
Mellom det gamle Christiania og Hovedtangen var det i Bjørvika en dyp bukt som nådde opp til nåværende Kongens gate. En tid etter anlegget av Christiania ble det gjort forsøk på å trekke havnen lenger opp mot hjertet av byen til strøket ved det eldste torget ved hjelp av denne vika. I denne forbindelse ble det 1632 påbegynt utgravning av en 12 meter bred kanal, eller såkalt «Revier» som skulle gå opp til den nedre ende av Kongens gate. Da en slik kanal også ble ansett nyttig for Akershus festning, gav Kongen et bidrag på 1000 riksdaler til utførelsen, men 3 år etter arbeidets påbegynnelse ble det nedlagt som «ganske utjenelig». Bare navnet Revieret minner nå om forsøket. Navnet kommer av italiensk riviere og betyr elve- eller strandbredd.
+
'''Revieret'''. Mellom det gamle Christiania og [[Hovedtangen]] var det i [[Bjørvika]] en dyp bukt som nådde opp til nåværende [[Kongens gate]]. En tid etter anlegget av Christiania ble det gjort forsøk på å trekke havnen lenger opp mot hjertet av byen til strøket ved det eldste torget ved hjelp av denne vika. I denne forbindelse ble det 1632 påbegynt utgravning av en 12 meter bred kanal, eller såkalt «Revier» som skulle gå opp til den nedre ende av Kongens gate. Da en slik kanal også ble ansett nyttig for [[Akershus slott og festning|Akershus festning]], gav Kongen et bidrag på 1000 riksdaler til utførelsen, men tre år etter arbeidets påbegynnelse ble det nedlagt som «ganske utjenelig».  
 +
 
 +
Bare navnet Revieret minner nå om forsøket. Navnet kommer av italiensk ''riviere'' og betyr elve- eller strandbredd.
 +
[[Kategori:Kaier]]
 +
[[Kategori:Historisk stoff (Oslo kommune)]]

Revisjonen fra 16. apr. 2018 kl. 11:51

Revieret. Mellom det gamle Christiania og Hovedtangen var det i Bjørvika en dyp bukt som nådde opp til nåværende Kongens gate. En tid etter anlegget av Christiania ble det gjort forsøk på å trekke havnen lenger opp mot hjertet av byen til strøket ved det eldste torget ved hjelp av denne vika. I denne forbindelse ble det 1632 påbegynt utgravning av en 12 meter bred kanal, eller såkalt «Revier» som skulle gå opp til den nedre ende av Kongens gate. Da en slik kanal også ble ansett nyttig for Akershus festning, gav Kongen et bidrag på 1000 riksdaler til utførelsen, men tre år etter arbeidets påbegynnelse ble det nedlagt som «ganske utjenelig».

Bare navnet Revieret minner nå om forsøket. Navnet kommer av italiensk riviere og betyr elve- eller strandbredd.