Forskjell mellom versjoner av «Halfdan Kjerulfs plass»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
m (skrivefeil)
 
(2 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Halfdan Kjerulfs plass,''' Sentrum, den lille parkmessig behandlede plassen i krysset [[St. Olavs gate]]/[[Frederiks gate]]/[[Kristian Augusts gate]]. Oppkalt 1870 etter komponisten Halfdan Kjerulf (1815–68), som bl.a. satte musikk til diktet «Der ånder en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vanne», skrevet av Andreas Munch til Tidemand og Gudes maleri «Brudeferden i Hardanger». Ved en festforestilling som [[Kunstnerforeningen]] arrangerte i mars 1849 i [[Christiania Theater]], og som betegner nasjonalromantikkens høydepunkt i Norge, ble maleriet lagt til grunn for et tablå, en scenisk fremstilling av maleriet, ledsaget Munchs dikt og Kjerulfs musikk. På plassen står byster av de fire kunstnerne, Kjerulf (reist 1874, utført av Julius Olavus Middelthun), Munch (1912, Jens Munthe Svendsen), Tidemand (1912, Anders Svor) og Gude (1912, Ingebrigt Vik). Plassen ble istandsatt med springvann med skulpturen «Psyke», og gjerdet inn i slutten av 1980-årene, etter initiativ og støtte fra ''Norsk Arbeidsgiverforening,'' som den gang hadde sitt hovedkontor på den andre siden av Frederiks gate.
+
'''Halfdan Kjerulfs plass,''' Sentrum, den lille parkmessig behandlede plassen i krysset [[St. Olavs gate]]/[[Frederiks gate]]/[[Kristian Augusts gate]]. Oppkalt 1870 etter komponisten Halfdan Kjerulf (1815–68), som bl.a. satte musikk til diktet «Der ånder en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vanne», skrevet av Andreas Munch til Tidemand og Gudes maleri «Brudeferden i Hardanger». Ved en festforestilling som [[Kunstnerforeningen]] arrangerte i mars 1849 i [[Christiania Theater]], og som betegner nasjonalromantikkens høydepunkt i Norge, ble maleriet lagt til grunn for et tablå, en scenisk fremstilling av maleriet, ledsaget Munchs dikt og Kjerulfs musikk.  
 +
 
 +
På plassen står byster av de fire kunstnerne:
 +
 
 +
Halfdan Kjerulf, reist 1874, utført av Julius Olavus Middelthun.
 +
 
 +
Andreas Munch, reist 1912, utført av Jens Munthe Svendsen.
 +
 
 +
Adolph Tidemand, reist 1912, utført av Anders Svor.
 +
 
 +
Hans Gude, reist 1912, utført av Ingebrigt Vik.  
 +
 
 +
Plassen ble istandsatt med springvann med skulpturen «Psyke», og gjerdet inn i slutten av 1980-årene, etter initiativ og støtte fra ''Norsk Arbeidsgiverforening,'' som den gang hadde sitt hovedkontor på den andre siden av Frederiks gate.
  
 
[[Category:Plasser]]
 
[[Category:Plasser]]
 +
[[Kategori:Bydel Sentrum]]
 +
{{#coordinates:primary|59.91760855|10.7352808934323|type:landmark_region:NO|name=Oslo}}

Nåværende revisjon fra 21. sep. 2022 kl. 11:28

Halfdan Kjerulfs plass, Sentrum, den lille parkmessig behandlede plassen i krysset St. Olavs gate/Frederiks gate/Kristian Augusts gate. Oppkalt 1870 etter komponisten Halfdan Kjerulf (1815–68), som bl.a. satte musikk til diktet «Der ånder en tindrende Sommerluft varmt over Hardangerfjords Vanne», skrevet av Andreas Munch til Tidemand og Gudes maleri «Brudeferden i Hardanger». Ved en festforestilling som Kunstnerforeningen arrangerte i mars 1849 i Christiania Theater, og som betegner nasjonalromantikkens høydepunkt i Norge, ble maleriet lagt til grunn for et tablå, en scenisk fremstilling av maleriet, ledsaget Munchs dikt og Kjerulfs musikk.

På plassen står byster av de fire kunstnerne:

Halfdan Kjerulf, reist 1874, utført av Julius Olavus Middelthun.

Andreas Munch, reist 1912, utført av Jens Munthe Svendsen.

Adolph Tidemand, reist 1912, utført av Anders Svor.

Hans Gude, reist 1912, utført av Ingebrigt Vik.

Plassen ble istandsatt med springvann med skulpturen «Psyke», og gjerdet inn i slutten av 1980-årene, etter initiativ og støtte fra Norsk Arbeidsgiverforening, som den gang hadde sitt hovedkontor på den andre siden av Frederiks gate.