Forskjell mellom versjoner av «Oslofrokost»
(3 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist) | |||
Linje 1: | Linje 1: | ||
− | '''Oslofrokost''', skolemåltid innført 1932 som et tilbud til alle byens elever frem til 1963. Allerede fra midten av 1880-årene ble det på privat initiativ servert mat på flere av skolene til fattige barn. Fra 1895 ble serveringen overtatt av kommunen; hvilke barn som skulle få mat, ble behovsprøvd. Etter en utprøvingsperiode ble Oslofrokosten innført i 1932, etter initiativ fra skolelegesjef Carl Schiøtz. Oslofrokosten besto av melk, grovt brød, skonrokk eller knekkebrød og grønnsaker eller frukt. Under Oslofrokosten ble det også lagt vekt på å lære barna gode bordmanerer. Måltidet ble servert i egne lokaler for bespisningen, populært kalt «Bessa». Fra høsten 1963 ble Oslofrokosten erstattet av «Sigdalsfrokosten», bestående av melk og råkost i tillegg til medbrakt matpakke. Ordningen ble avviklet i 1980. | + | '''Oslofrokost''', skolemåltid innført 1932 som et tilbud til alle byens elever frem til 1963. Allerede fra midten av 1880-årene ble det på privat initiativ servert mat på flere av skolene til fattige barn. Fra 1895 ble serveringen overtatt av kommunen; hvilke barn som skulle få mat, ble behovsprøvd. Etter en utprøvingsperiode ble Oslofrokosten innført i 1932, etter initiativ fra skolelegesjef Carl Schiøtz. |
− | [[Kategori: | + | |
− | + | Oslofrokosten besto av melk, grovt brød, skonrokk eller knekkebrød og grønnsaker eller frukt. Under Oslofrokosten ble det også lagt vekt på å lære barna gode bordmanerer. Måltidet ble servert i egne lokaler for bespisningen, populært kalt «Bessa». Fra høsten 1963 ble Oslofrokosten erstattet av «Sigdalsfrokosten», bestående av melk og råkost i tillegg til medbrakt matpakke. Ordningen ble avviklet i 1980. | |
− | + | [[Kategori:Den moderne storbyen 1905-1940]] |
Nåværende revisjon fra 17. des. 2019 kl. 19:59
Oslofrokost, skolemåltid innført 1932 som et tilbud til alle byens elever frem til 1963. Allerede fra midten av 1880-årene ble det på privat initiativ servert mat på flere av skolene til fattige barn. Fra 1895 ble serveringen overtatt av kommunen; hvilke barn som skulle få mat, ble behovsprøvd. Etter en utprøvingsperiode ble Oslofrokosten innført i 1932, etter initiativ fra skolelegesjef Carl Schiøtz.
Oslofrokosten besto av melk, grovt brød, skonrokk eller knekkebrød og grønnsaker eller frukt. Under Oslofrokosten ble det også lagt vekt på å lære barna gode bordmanerer. Måltidet ble servert i egne lokaler for bespisningen, populært kalt «Bessa». Fra høsten 1963 ble Oslofrokosten erstattet av «Sigdalsfrokosten», bestående av melk og råkost i tillegg til medbrakt matpakke. Ordningen ble avviklet i 1980.