Forskjell mellom versjoner av «Brannvakten»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Karl Johans gate 11, ved siden av Oslo Domkirke (nå Oslo Domkirkes sogneprestkontor), bygd i flukt med Basarene 1854–56 (ark. Christian H. Grosch). Som Basarene er Bran...")
 
Linje 1: Linje 1:
Karl Johans gate 11, ved siden av Oslo Domkirke (nå Oslo Domkirkes sogneprestkontor), bygd i flukt med [[Basarene]] 1854–56 (ark. Christian H. Grosch). Som Basarene er Brannvakten bygd i upusset rød tegl i nyromansk stil; den har tårn som ble brukt til slangetørk. Bygningen ble reist på en del av gravlunden ved kirken, der det tidligere hadde stått et gravkapell, det Leuchske-Collettske gravkapell, som en tid var blitt brukt som sprøytehus for brannvesenet. Etter at byens vannverk var utbygd, flyttet det nyopprettede faste brannkorps inn i begynnelsen av 1860-årene. Korpset bestod av 35 mann i tillegg til overbrannmesteren. Til 1902 hadde brannvesenet vakt hele døgnet i domkirkens tårn. Brannvakten var hovedbrannstasjon til 1939, da den nåværende hovedbrannstasjonen ved Arne Garborgs plass stod ferdig. – Bilde, se neste side.
+
'''Brannvakten''', [[Karl Johans gate]] 11, ved siden av [[Oslo Domkirke]] (nå Oslo Domkirkes sogneprestkontor), bygd i flukt med [[Basarene]] 1854–56 (ark. Christian H. Grosch). Som Basarene er Brannvakten bygd i upusset rød tegl i nyromansk stil; den har tårn som ble brukt til slangetørk. Bygningen ble reist på en del av gravlunden ved kirken, der det tidligere hadde stått et gravkapell, det Leuchske-Collettske gravkapell, som en tid var blitt brukt som sprøytehus for brannvesenet. Etter at byens vannverk var utbygd, flyttet det nyopprettede faste brannkorps inn i begynnelsen av 1860-årene. Korpset bestod av 35 mann i tillegg til overbrannmesteren. Til 1902 hadde brannvesenet vakt hele døgnet i domkirkens tårn. Brannvakten var hovedbrannstasjon til 1939, da den nåværende [[Hovedbrannstasjonen]] ved [[Arne Garborgs plass]] stod ferdig. Brannvakten er markert med et av [[Selskabet for Oslo Byes Vel|Oslo Byes Vels]] [[blå skilt]].
  
 
== Referanser i denne artikkelen ==
 
== Referanser i denne artikkelen ==
Linje 8: Linje 8:
  
 
[[Basarene]], [[Brannvesen]], [[Karl Johans gate]], [[Stortorvet]]
 
[[Basarene]], [[Brannvesen]], [[Karl Johans gate]], [[Stortorvet]]
 +
[[Kategori:Brannstasjoner]]
 +
[[Kategori:Blå skilt]]
 +
[[Kategori:Historiske bygninger]]
 +
[[Kategori:Arkitektur]]

Revisjonen fra 28. apr. 2018 kl. 11:28

Brannvakten, Karl Johans gate 11, ved siden av Oslo Domkirke (nå Oslo Domkirkes sogneprestkontor), bygd i flukt med Basarene 1854–56 (ark. Christian H. Grosch). Som Basarene er Brannvakten bygd i upusset rød tegl i nyromansk stil; den har tårn som ble brukt til slangetørk. Bygningen ble reist på en del av gravlunden ved kirken, der det tidligere hadde stått et gravkapell, det Leuchske-Collettske gravkapell, som en tid var blitt brukt som sprøytehus for brannvesenet. Etter at byens vannverk var utbygd, flyttet det nyopprettede faste brannkorps inn i begynnelsen av 1860-årene. Korpset bestod av 35 mann i tillegg til overbrannmesteren. Til 1902 hadde brannvesenet vakt hele døgnet i domkirkens tårn. Brannvakten var hovedbrannstasjon til 1939, da den nåværende Hovedbrannstasjonen ved Arne Garborgs plass stod ferdig. Brannvakten er markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt.

Referanser i denne artikkelen

Basarene

Referanser til denne artikkelen

Basarene, Brannvesen, Karl Johans gate, Stortorvet