Forskjell mellom versjoner av «Baker Hansen»

Linje 1: Linje 1:
'''Baker Hansen AS''', Bogstadveien 54, bakeribedrift grunnlagt 1861 av bakermester Arnt Hansen (1831–89). Hansen, som var født i Kvikne i Nord-Østerdal, hadde gått i bakerlære og tatt sitt svennebrev i Trondheim, og han fikk borgerbrev som bakermester i Christiania i 1861. Samme år åpnet han sin egen bakerforretning i lokaler ved Jernbanetorget. Etter noen år ble forretningen utvidet med et utsalg i Rådhusgata, og dette ble etterfulgt av nye utsalg i Storgata og Universitetsgata 8. Da grunnleggeren døde i 1889, overtok sønnen Haakon Hansen som daglig leder. Han utvidet og moderniserte bedriften ytterligere, og det var i hans tid (1895) Baker Hansen ble det første bakeriet i Norge som begynte å produsere og selge brød av sammalt mel etter den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipps metode (kneippbrød). Haakon Hansen innførte også ny teknologi i produksjonen, bl.a. bakerovner med vannbåren varme. I 1938 hadde firmaet sin hovedproduksjon med utsalg i egne lokaler i Bogstadveien 54, hvor den fremdeles holder til, samt 7 filialer i Oslo og to i Aker; bedriften beskjeftiget 75 personer og hadde leveranser til flere av byens hoteller, restauranter og sykehus.
+
'''Baker Hansen AS''', bakeribedrift grunnlagt 1861 av bakermester Arnt Hansen (1831–89). Hansen, som var født i Kvikne i Nord-Østerdal, hadde gått i bakerlære og tatt sitt svennebrev i Trondhjem, og han fikk borgerbrev som bakermester i Christiania i 1861. Samme år åpnet han sin egen bakerforretning i lokaler ved [[Jernbanetorget]]. Etter noen år ble forretningen utvidet med et utsalg i [[Rådhusgata]], og dette ble etterfulgt av nye utsalg i [[Storgata]] og [[Universitetsgata]] 8. Da grunnleggeren døde i 1889, overtok sønnen Haakon Hansen som daglig leder. Han utvidet og moderniserte bedriften ytterligere, og det var i hans tid (1895) Baker Hansen ble det første bakeriet i Norge som begynte å produsere og selge brød av sammalt mel etter den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipps metode (kneippbrød). Haakon Hansen innførte også ny teknologi i produksjonen, bl.a. bakerovner med vannbåren varme. I 1938 hadde firmaet sin hovedproduksjon med utsalg i egne lokaler i [[Bogstadveien]] 54, samt 7 filialer i Oslo og to i Aker; bedriften beskjeftiget 75 personer og hadde leveranser til flere av byens hoteller, restauranter og sykehus. I 2014 ble produksjonen og hovedkontoret flyttet fra  Bogstadveien, der bedriften hadde holdt til siden 1913, til Grini Næringspark på Østerås i Bærum. Bakeriutsalget ved Valkyrie plass ble stengt året etter.
  
I 2010 har Baker Hansen 18 utsalg i Oslo, fem i Bærum, tre i Drammen og et i Hønefoss. Firmaet, som ble omgjort til aksjeselskap i 1964, er fortsatt i familiens eie; daglig leder Knut Christian Hals er femte generasjon av bakerdynastiet. Baker Hansen regnes i dag som den eldste bakeribedrift i landet i kontinuerlig drift.
+
I 2018 har Baker Hansen 25 utsalg i Oslo, sju i Bærum, tre i Drammen og et på Strømmen. Firmaet, som ble omgjort til aksjeselskap i 1964, er fortsatt i familiens eie; daglig leder Knut Christian Hals er femte generasjon av bakerdynastiet. Baker Hansen regnes i dag som den eldste bakeribedrift i landet i kontinuerlig drift.
  
Baker Hansens idrettsstipend ble opprettet i 2009 og deles ut to ganger årlig til unge idrettsutøvere hjemmehørende i Oslo som er aktive innen langrenn, skiskyting eller sykling.
+
Baker Hansens idrettsstipend ble opprettet i 2009 og deles ut to ganger årlig til unge idrettsutøvere hjemmehørende i Oslo som er aktive innen langrenn, skiskyting eller sykling.
  
== Referanser i denne artikkelen ==
+
[[Kategori:Bedrifter]]
 
+
[[Kategori:Handel]]
[[Hansen AS]]
+
[[Kategori:Restauranter/kafeer]]
 
 
== Referanser til denne artikkelen ==
 
 
 
[[Bogstadveien]], [[Kneippbrødfabrikken]], [[Ritz Conditorier]]
 

Revisjonen fra 12. jun. 2018 kl. 17:13

Baker Hansen AS, bakeribedrift grunnlagt 1861 av bakermester Arnt Hansen (1831–89). Hansen, som var født i Kvikne i Nord-Østerdal, hadde gått i bakerlære og tatt sitt svennebrev i Trondhjem, og han fikk borgerbrev som bakermester i Christiania i 1861. Samme år åpnet han sin egen bakerforretning i lokaler ved Jernbanetorget. Etter noen år ble forretningen utvidet med et utsalg i Rådhusgata, og dette ble etterfulgt av nye utsalg i Storgata og Universitetsgata 8. Da grunnleggeren døde i 1889, overtok sønnen Haakon Hansen som daglig leder. Han utvidet og moderniserte bedriften ytterligere, og det var i hans tid (1895) Baker Hansen ble det første bakeriet i Norge som begynte å produsere og selge brød av sammalt mel etter den tyske presten og naturlegen Sebastian Kneipps metode (kneippbrød). Haakon Hansen innførte også ny teknologi i produksjonen, bl.a. bakerovner med vannbåren varme. I 1938 hadde firmaet sin hovedproduksjon med utsalg i egne lokaler i Bogstadveien 54, samt 7 filialer i Oslo og to i Aker; bedriften beskjeftiget 75 personer og hadde leveranser til flere av byens hoteller, restauranter og sykehus. I 2014 ble produksjonen og hovedkontoret flyttet fra Bogstadveien, der bedriften hadde holdt til siden 1913, til Grini Næringspark på Østerås i Bærum. Bakeriutsalget ved Valkyrie plass ble stengt året etter.

I 2018 har Baker Hansen 25 utsalg i Oslo, sju i Bærum, tre i Drammen og et på Strømmen. Firmaet, som ble omgjort til aksjeselskap i 1964, er fortsatt i familiens eie; daglig leder Knut Christian Hals er femte generasjon av bakerdynastiet. Baker Hansen regnes i dag som den eldste bakeribedrift i landet i kontinuerlig drift.

Baker Hansens idrettsstipend ble opprettet i 2009 og deles ut to ganger årlig til unge idrettsutøvere hjemmehørende i Oslo som er aktive innen langrenn, skiskyting eller sykling.