Botsfengselets kirke
Botsfengselets kirke, Grønlandsleiret 44, lå i fengselets fjerde fløy, tegnet av ark. Jacob Wilhelm Nordan og oppført 1886-87. Rommet ble bygget om til annet bruk ca. 1990, og det finnes ikke lenger spor av det på stedet.
Kirken var innredet i tråd med datidens idé for hvordan fangene skulle behandles, det vil si at hver fange skulle mest mulig isoleres fra andre fanger. I praksis betød det at rommet ble bygget som et vifteformet amfi der hver fange satt i en egen bås, mens alteret var bygget så høyt opp at alle kunne se det. Over alteret var prekestolen. Så sent som i annet halvår 1963 ble båsene fjernet. En modell av rommet med det opprinnelige interiøret finnes på fengelsmuseet i Kongsvinger. Den opprinnelige altertavlen ble erstattet av en nyere, antagelig i mellomkrigstiden.
HISTORIKK
Fengselet hadde prestetjeneste fra opprettelsen 1851, og med gudstjeneste hver søn- og helligdag, men måtte bruke korridorene so gudstjenestested. I "Beretning om Rigets Strafarbeidsanstalt for Aaret 1876" kan vi lese: "Det er et stort Savn, at der ikke haves et ordentlig indrettet Kapel, der ved sit hele udseende kunde medvirke til, at Fangerne under Gudstjenesten kunde glemme, at de vare Fanger. Nu sidde de i Korridorene, hvor det samme møder Øiet, som de ser hver Dag, de føres til luftning." 10 år senere var kirke på plass.
Kirkerommet er ikke blitt erstattet. De ukentlige gudstjenestene holdes i en dagligstue der det settes frem et bord til alter. Det samme rommet brukes til muslimsk bønn på fredager, og til annen verdslig og religiøs bruk gjennom uken.