Blitz

Revisjon per 7. nov. 2019 kl. 13:13 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Blitz, Pilestredet 30c, kafé og aktivitetshus, i drift siden 1982. Bakgrunnen for opprettelsen var okkupasjonen av Skippergata 6 i 1981–82. Ungdommene som okkuperte gården fikk 1982 en avtale med Oslo kommune om å få opprette et aktivitetshus i den kommunale gården Pilestredet 30c. I tillegg til kafé rommer huset også bl.a. kvinnekultursenter, rockeklubb og RadiOrakel. Kafé Blitz har blitt et treffsted for ulike grupper ungdommer og har etter hvert også blitt et sentrum for radikal politisk aktivisme, med utradisjonelle, og til tider voldsomme, metoder. Blitz er også blitt utsatt for bombeattentater angivelig utført av høyreekstremister.

Gården ble vedtatt revet 1990, men rivingen ble utsatt etter protester fra Blitz-miljøet og andre. Det har vært atskillig offentlig debatt om stedet og virksomheten som drives der, kritiske røster har påpekt at stedets utseende, høy musikk osv. er til sjenanse for omgivelsene, og det urimelige i at kommunen subsidierer dette. I 2000 vedtok bystyret at Blitz fortsatt fikk leie huset med mål om å opprettholde et «brukerstyrt ungdomshus». Blitzhuset og nabohuset, Edvard Munchs barndomshjem, ble fredet 2000.

Hele fasaderekken med Pilestredet 30 a–c gjennomgikk på 2000-tallet en totalrenovering og rehabilitering. Kafé Blitz ble gjenåpnet 2009. Blitzhuset med RadiOrakel har fått ny kafé, nye konsertscene med plass til rundt 300 mennesker, nye øvingsrom og nye radiostudioer.