Clarion Hotel – The Hub

Hotell Viking antagelig fotografert rundt 1960. - Foto ukjent fotograf / Oslo byarkiv / Creative Commons

Clarion Hotel The Hub i Biskop Gunnerus’ gate 3 er Norges største hotel og tilhører kjeden Nordic Choice Hotels. Dette er det tidligere Hotell Viking, senere Royal Christiania Hotel, med gjenåpning under nåværende navn 1. mars 2019 etter omfattende ombygging og påbygging.

Hotellet har 810 hotellrom og 22 møtelokaler i ulike størrelser foruten restaurant Norda og barene Calmeyers Hage og Hub Bar, sistnevnte på gateplan.

Historikk

Hotellet ble åpnet som Hotell Viking til De olympiske vinterleker 1952 (ark. Knut Knutsen, Houens diplom 1961). Oslo kommune realiserte med dette planene om et «folkehotell», slik som man drøftet i 1930-årene. Med sine 456 rom var det Oslos største hotell til Hotel Scandinavia (se Radisson Blu Scandinavia Hotel) ble bygget i 1970-årene. I slutten av 1970-årene solgte kommunen hotellet, og det har senere hatt flere eiere og inngått i flere kjeder.

Etter en større utbygging ved arkitektene Foss & Aasen A/S gjenåpnet hotellet i 1990 som Royal Christiania Hotel i den svenske hotellkjeden Sara Hotels regi. Hotellet var i 2018 stengt i forbindelse med ombygging med både tilbygg og påbygg.

På hotellet er et av Oslo Byes Vels blå skilt til minne om sabotasjeaksjonen mot NSBs hovedkontor ved Jernbanetorget 14. mars 1945.