Clarion Hotel – The Hub

Revisjon per 19. aug. 2021 kl. 11:43 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Viking Oslos eget hotell. Kommentar: Rolf Kirkvaag, musikkarrangement: J. Kramer-Johansen, produksjonsledelse og montasje: Toni E. Toneff for Oslo Kinematografer, 1953. Filmen eies av Oslo byarkiv

Clarion Hotel The Hub i Biskop Gunnerus’ gate 3 tilhører kjeden Nordic Choice Hotels og er Norges største hotel. Dette er det tidligere Hotell Viking, senere Royal Christiania Hotel. Det gjenåpnet under sitt nåværende navn 1. mars 2019 etter en meget omfattende ombygging og påbygging (Lund + Slaatto Arkitekter).

Hotellet har 810 hotellrom og 22 møtelokaler i ulike størrelser, foruten restaurant Norda og barene Calmeyers Hage og Hub Bar, sistnevnte på gateplan. Hotellet har også en takåker på 200 m2, GrowHub, hvor det dyrkes grønnsaker.

Historikk

Hotellet stod opprinnelig ferdig i desember 1951 som Hotell Viking, tidsnok til å tjene som innkvartering og møtested under De olympiske vinterleker 1952. Byggherre var Oslo kommune. Arkitekt var Knut Knutsen. Han og ektefellen Hjørdis Knutsen, som var designer, stod i tillegg for en kunstnerisk utforming av møbler, tekstiler og andre detaljer i interiørene. Hotellet fikk Houens diplom 1961.

Med sine 456 rom var Hotell Viking Oslos største hotell til Hotel Scandinavia (det senere Radisson Blu Scandinavia Hotel) åpnet i 1975. Oslo kommune realiserte med dette planene om et «folkehotell», slik det var drøftet fra 1930-årene av. Standarden skulle være enkel og prisene lave. Men etter at Oslo ble tildelt de olympiske leker, ble det bestemt at Hotell Viking også skulle være «OL-hotell» med mindre grad av nøkternhet. Det ble derfor atskillig strid om hotellets utforming og profil, ikke minst mellom arkitekt og byggherre.

Hotell Viking antagelig fotografert rundt 1960. - Foto ukjent fotograf / Oslo byarkiv / Creative Commons

Oslo kommune solgte hotellet i 1976, og det har senere hatt flere eiere og inngått i flere kjeder. Etter en større utbygging ved arkitektene Foss & Aasen A/S gjenåpnet hotellet i 1990 som Royal Christiania Hotel i den svenske hotellkjeden Sara Hotel. Det fikk da 508 rom og 20 konferanserom. Hotellet ble stengt for sin nye ombygging i 2017.

På hotellet er et av Oslo Byes Vels blå skilt til minne om sabotasjeaksjonen mot NSBs hovedkontor ved Jernbanetorget 14. mars 1945.