Filadelfia

Revisjon per 27. jan. 2024 kl. 10:01 av Helge (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Filadelfiakirken Oslo Sentrum. Foto 2021: Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon/Oslo byleksikon

Filadelfiakirken Oslo Sentrum, St. Olavs gate 24, pinsemenighet og forsamlingslokale i en moderne bygård. Storsalen innviet 28. august 1938 ligger nå i et nytt kontorbygg på 2.500 m² oppført 2013 (ark. MAP arkitekter AS). Tidligere lå det her en funkisgård midt i den eksisterende kvartalsstrukturen oppført 1938 (ark. Ahasverus Vejre). Over inngangspartiet stod navnet Filadelfia med store bokstaver. Det gamle bygget mot gaten ble revet i forbindelse med oppføring av det nye, mens den store møtesalen ble beholdt. Denne salen har ca. 1200 plasser, ikke utsmykninger eller dekorasjoner utover et enkelt kors og ordet Jesus med store, blanke bokstaver, men en stor kuppel av akustiske hensyn. Foran i salen er talerstol og dåpsbasseng

Filadelfiakirken Majorstuen (tidligere Filadelfiakirken Grünerløkka) holder til i Majorstuen kirke som denne avdelingen av Filadelfiakirken leier av Kirkelig Fellesråd i Oslo.

Pinsebevegelsen som idé kom med daværende metodist-pastor Thomas Ball Barratt til Norge i 1906-7, fra 1910 ble det holdt egne møter i ulike lokaler i Kristiania og i 1916 ble den første pinsemenigheten i Kristiania, Filadelfia grunnlagt med Barratt som leder. Lenge holdt de til i leide lokaler i Møllergata 38 før de bygget i St. Olavs gate 1938. Menigheten er den største pinsemenigheten i Norge, med ca. 2000 medlemmer.