Forskjell mellom versjoner av «Kampen (strøk)»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Bydel Gamle Oslo, sogn og boligstrøk mellom Tøyen og Vålerenga. Opprinnelig en bergkolle (kamp) og utmark, delt mellom gården Bergsløkken, som opprinnelig hadde den nordl...")
 
m (KAT flyttet siden Kampen til Kampen (strøk) uten å etterlate en omdirigering)
(Ingen forskjell)

Revisjonen fra 5. des. 2017 kl. 13:14

Bydel Gamle Oslo, sogn og boligstrøk mellom Tøyen og Vålerenga. Opprinnelig en bergkolle (kamp) og utmark, delt mellom gården Bergsløkken, som opprinnelig hadde den nordligste delen med eiendommen Utsikten, og de to Kampen-eiendommene som var utskilt fra Ladegården. I siste halvdel av 1700-tallet holdt borgernes militære avdelinger øvelser på Kampen, fra 1795 lagt til Etterstad. Utstykket fra 1820-årene, bebyggelsen rundt høyden begynte etter byutvidelsen i 1859. Kampen lå like utenfor bygrensen, hvor det kunne bygges uten murtvang. En del av de mange små trehusene brant i 1879, hvoretter branntomten ble brukt som kirketomt. Men trehusbebyggelsen er fremdeles med på å gi Kampen særpreg.

Kampen ble innlemmet i byen i 1878. Etter brannen fikk strøket reguleringsplan. Nannestadsgata skulle være utsiktsgate fra kirken (ferdig 1882) mot Akershus slott. I 1890-årene ble det reist en rekke fireetasjes leiegårder. I 1930-årene ble det oppført et større antall boligblokker i tegl, der Christiania Staalværk tidligere hadde ligget. En del av den gamle trehusbebyggelsen i Brinken ble revet og erstattet av nyere hus i 1980-årene. Det meste av den nyere bebyggelsen ble imidlertid oppført mellom eksisterende hus og på gamle industritomter. I motsetning til Vålerenga og Rodeløkka er trehusbebyggelsen på Kampen ikke underlagt regulering til bevaring. Mange bygninger er likevel i holdt i god hevd.

Referanser i denne artikkelen

Christiania Staalværk