Katarinahjemmet

Revisjon per 17. okt. 2019 kl. 09:41 av Sylvi (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Katarinahjemmet, Santa, Gjørstads gate 5, 7, 9 og 11, kloster etablert 1928. Katarinahjemmet drives av katolske ordenssøstre som er tilknyttet dominikanerordenen, Dominikanerinnene av Notre-Dame de Grâce. Det er i alt 12 søstre, med bakgrunn fra Norge, Polen, Vietnam, Filippinene og India. Nonnene etablerte seg ved å opprette et pensjonat for unge piker. Navnet på institusjonen, Sankta Katarinahjemmet, er etter den dominikanske mystikeren Katarina av Siena og Katarina av Sverige, den hellige Birgittas datter.

Det eldste huset er bakbygningene (ark. Grosch som selv bodde der) til en tidligere løkkebygning fra ca. 1850, der Henrik Ibsen bodde som nygift 1861–62. I 1929 var det innredet kapell i det som engang hadde vært Ibsens kjøkken. Huset kalles nå Rosahjemmet og er oppkalt etter den hellige Rosa av Lima. Rehabilitert 2006 og benyttes som møtelokale.

Eiendommen bygget om to ganger. En klosterdel murstein bygget ca. 1935, og en nyere del rundt 1975 med gjestehus og studenthjem drevet av nonnene.

Sigrid Undset var selv blitt legdominikaner og var ofte gjest hos nonnene. Hun bodde på Katarinahjemmet underveis til og fra Stockholm da hun ble tildelt nobelprisen (1928).