Kuba

Revisjon per 15. apr. 2020 kl. 11:09 av KAT (diskusjon | bidrag)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Kuba, også skrevet Cuba, opprinnelig det folkelige navnet på en vik i Akerselva ved Bergverksgata; nå brukt om grøntarealet på begge sider av elven (de to delene er forbundet med en gangbro). Plaskedammen på vestsiden er bygd på fundamentet til en gassklokke som stod her 1925–73.

Kuba med gangbroen Kuba bru over Akerselva vinteren 2007. - Foto Helge Høifødt / Creative Commons

Fyrhuset. Det gamle fyrhuset ble oppført 1924 (ark. Thv. Astrup) og var i bruk som fyrhus for gassbeholderen frem til 1964. 1971–1997 ble det brukt som bilopprettingsverksted. Det lille huset i nyklassisistisk stil stod på Byantikvarens Gule liste, men var rundt 2000 sterkt forfallent. Eieren Oslo kommune bestemte at huset skulle drives som kafé og kulturhus, og Kuba Kultur AS vant anbudskonkurransen i 2001. Etter en omfattende restaurering stod huset ferdig som kafeen og kulturhuset Pavillion i 2005, nå Fyrhuset Kuba. Her er det kafé og pub i første etasje og shuffleboard i annen etasje. Om sommeren er det uteservering.

Området er også kjent for sin utradisjonelle 17. mai-feiring. Parken ble anlagt 1928.

Navnet er ikke sikkert forklart. Det er lansert flere teorier, bl.a. at navnet kan ha sammenheng med at bebyggelsen på Grünerløkka-siden fikk navnet «Ny York», og at Cuba lå i nærheten av denne.

En annen forklaring er at det har sammenheng med gassklokken og ordet kube, og i så fall skal det uttales med tonem 2, men siden gassbeholderen var sylinderformet og ikke kubisk, er dette mindre trolig.

En tredje teori går ut på at Ku-ba er en forkortelse for «Kudskebakken», et bevertningssted som lå i dette området oppe ved Maridalsveien. Det var i virksomhet i 120 år, fra 1750 til 1870.

Av de tre teoriene virker den tredje mest plausibel. At navnet skulle ha noe med den karibiske øya Cuba å gjøre, er den minst troverdige av disse forklaringene.