Kuba

Revisjon per 17. apr. 2024 kl. 20:19 av Helge (diskusjon | bidrag) (bildekred)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Kuba, også skrevet Cuba, opprinnelig det folkelige navnet på en vik i Akerselva ved Bergverksgata; nå brukt om grøntarealet på begge sider av elven (de to delene er forbundet med en gangbro). Plaskedammen på vestsiden er bygd på fundamentet til en gassklokke som stod her 1925–73.

Kuba med gangbroen Kuba bru over Akerselva vinteren 2007. Foto: Helge Høifødt / Oslo byleksikon

Fyrhuset. Det gamle fyrhuset ble oppført 1924 (ark. Thv. Astrup) og var i bruk som fyrhus for gassbeholderen frem til 1964. 1971–1997 ble det brukt som bilopprettingsverksted. Det lille huset i nyklassisistisk stil stod på Byantikvarens Gule liste, men var rundt 2000 sterkt forfallent. Eieren Oslo kommune bestemte at huset skulle drives som kafé og kulturhus, og Kuba Kultur AS vant anbudskonkurransen i 2001. Etter en omfattende restaurering stod huset ferdig som kafeen og kulturhuset Pavillion i 2005, nå Fyrhuset Kuba. Her er det kafé og pub i første etasje og shuffleboard i annen etasje. Om sommeren er det uteservering.

Området er også kjent for sin utradisjonelle 17. mai-feiring. Parken ble anlagt 1928.

Navnet er ikke sikkert forklart. Det er lansert flere teorier, bl.a. at navnet kan ha sammenheng med at bebyggelsen på Grünerløkka-siden fikk navnet «Ny York», og at Cuba lå i nærheten av denne.

En annen forklaring er at det har sammenheng med gassklokken og ordet kube, og i så fall skal det uttales med tonem 2, men navnet Kuba er registrert før gassklokken kom hit.

Ku-ba kan også være en forkortelse for «Kudskebakken», et bevertningssted som lå i dette området oppe ved Maridalsveien. Det var i virksomhet i 120 år, fra 1750 til 1870. Men det er ingen skriftlige kilder som understøtter dette.

Flere andre steder, bl.a. i Svolvær og Fredrikstad, har lignende stedsnavn som fikk navn etter krigen på Cuba i 1898 som betegnelse på et lovløst og urolig område. Det uoffisielle navnet «Kuba» her i Kristiania opptrer trolig første gang skriftlig i 1912 i en omtale i Dagbladet av de trøstesløse forholdene nede ved elva. Navnet kan dermed ha sammenheng med dette, de «løse eksistensene» ved Akerselva ble omtalt som «kubanere». Jfr. navnet Røverstatene.