Forskjell mellom versjoner av «Mærradalen»

Linje 1: Linje 1:
'''Mærradalen,''' trangt dalsøkk som følger en forkastningslinje i jordskorpen øst for [[Ullernåsen]]. Betegnelsen er særlig brukt om strekningen mellom [[Ullernchausséen]] og [[Sørkedalsveien]]. Navnet er gitt forskjellige forklaringer: (1) Bøndene på Ullern- og Huseby-gårdene har brukt dalsøkket som havn for hester; (2) Dalsøkket er blitt benyttet som gravplass for hestekadavre; (3) Navnet er en vulgarisering av middelalderbetegnelsen Mariæ dalr, Marias dal, fra den tid munkene ved Mariaklosteret på [[Hovedøya]] benyttet dalen, bl.a. til å plukke sjeldne urter.
+
'''Mærradalen,''' trangt dalsøkk som følger en forkastningslinje i jordskorpen øst for [[Ullernåsen]]. Betegnelsen er særlig brukt om strekningen mellom [[Ullernchausséen]] og [[Sørkedalsveien]].  
  
Floraen i dalen er rik. Her vokser bl.a. blærestarr, falkebregne og grønnburkne. Kattugle, vintererle og fossekall finnes i Mærradalen. Husmannsplassen ''Mærradalen'' ble revet 1904 og for en tid satt opp igjen ved andedammen på [[Ullern gård|Øvre Ullern]]. Gjennom dalen renner [[Mærradalsbekken]].
+
''Navnet'' er gitt forskjellige forklaringer: (1) Bøndene på Ullern- og Huseby-gårdene har brukt dalsøkket som havn for hester; (2) Dalsøkket er blitt benyttet som gravplass for hestekadavre; (3) Navnet er en vulgarisering av middelalderbetegnelsen ''Mariæ dalr,'' Marias dal, fra den tid munkene ved Mariaklosteret på [[Hovedøya]] benyttet dalen, bl.a. til å plukke sjeldne urter.
 +
 
 +
Floraen i dalen er rik. Her vokser bl.a. blærestarr, falkebregne og grønnburkne. Kattugle, vintererle og fossekall finnes i Mærradalen.  
 +
 
 +
Husmannsplassen ''Mærradalen'' ble revet 1904 og for en tid satt opp igjen ved andedammen på [[Ullern gård|Øvre Ullern]].  
 +
 
 +
Gjennom dalen renner [[Mærradalsbekken]].
 
[[Kategori:Daler]]
 
[[Kategori:Daler]]
 +
[[Kategori:Bydel Ullern]]

Revisjonen fra 24. okt. 2019 kl. 11:49

Mærradalen, trangt dalsøkk som følger en forkastningslinje i jordskorpen øst for Ullernåsen. Betegnelsen er særlig brukt om strekningen mellom Ullernchausséen og Sørkedalsveien.

Navnet er gitt forskjellige forklaringer: (1) Bøndene på Ullern- og Huseby-gårdene har brukt dalsøkket som havn for hester; (2) Dalsøkket er blitt benyttet som gravplass for hestekadavre; (3) Navnet er en vulgarisering av middelalderbetegnelsen Mariæ dalr, Marias dal, fra den tid munkene ved Mariaklosteret på Hovedøya benyttet dalen, bl.a. til å plukke sjeldne urter.

Floraen i dalen er rik. Her vokser bl.a. blærestarr, falkebregne og grønnburkne. Kattugle, vintererle og fossekall finnes i Mærradalen.

Husmannsplassen Mærradalen ble revet 1904 og for en tid satt opp igjen ved andedammen på Øvre Ullern.

Gjennom dalen renner Mærradalsbekken.