Margaretakyrkan

Revisjon per 31. okt. 2020 kl. 12:02 av Sylvi (diskusjon | bidrag)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Margaretakyrkan på høyden ovenfor Hammersborg torg. I forgrunnen Grubbegata. - Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon
Inngangen til Margaretakyrkan fra nord. - Foto: Astrid Ledang / Oslo Byleksikon

Margaretakyrkan, Svenska kyrkan i Oslo, Hammersborg torg 8, ligger på høyden ovenfor Hammersborg torg, like ved siden av det tidligere Deichman Bibliotek.

Kirken ble tegnet av arkitekt Lars Israel Wahlman og innviet av den svenske erkebiskop Nathan Söderblom fjerde søndag i advent, 20. desember 1925. Den er oppført i tegl, har pussede fasader, og sokkel forblendet med naturstein. Stilen er en tidstypisk blanding av nyklassisisme og nordisk nybarokk, den har i tillegg noe klart og umiskjennelig svensk over seg. Tårnet er slankt og sidestilt, det har en åttekantet, kobbertekket tårnhjelm og åttekantet spir. Kirken har 300 sitteplasser. Altertavlen med en fremstilling av Bergprekenener er malt av Gunnar Torhamn. Takmaleriene er utført av Tor Hörling og glassmaleriene var av Per Vigeland.

Den 22. juli 2011 ble alle glassmaleriene mot sør knust av terrorbomben som ble detonert i regjeringskvartalet. Nye glassmalerier av Rigmor Bové ble innviet 8/9. november 2014. Et lite felt av Vigelands malerier er bevart i vinduet i koret, pluss det over orgelgalleriet. I tillegg er det et portrett av erkebiskop Söderblom i menighetssalen, malt av Emanuel Vigeland.

Hovedfløyen fikk bygget tre sidefløyer med leserom, kontorer og boliger for prest og gjester.

Kirken ble rehabilitert i 1990 (ark. Ove Hirdman), blant annet med et nytt kapell, Mariakapellet, med plass til 15 personer, i våpenhuset i den søndre inngangen. Her finnes et krusifiks av Birger Boman, et teppe av Ylva Sjöström-Vormedal og tekstiler av Anita Grede.

Orgelet på galleriet er et romantisk orgel fra 1925 (E. A. Setterquist och Son), og på egen lekter til venstre for alteret kom det i 2018 et Silbermann barokkorgel. Kirken har også et Bösendorfer-flygel fra 2015.

Historikk

Den svenske menigheten i Oslo ble opprettet i 1911. De første årene holdt den til i leide lokaler (bl.a. Akersgatens Misjonshus), før den svenske kirkeforeningen fikk tildelt tomt på Hammersborg.

Svenska Margaretaförsamlingen ble opprettet i 1931 og overtok samtidig driften av menigheten. Den var oppkalt etter kronprinsesse Margareta (1882–1920), gift med den senere kong Gustav 6. Adolf. Det svenske aldershjemmet på eiendommen, Margaretahemmet, ble oppført 1940. Det ble nedlagt 1989 (nå Fredensborg bosenter). Leserommet ble avviklet i 1990-årene.

Under andre verdenskrig var kirken sentrum for en del av den svenske nødhjelpen til Norge, for en stor del organisert av presten Axel Weebe (1890–1967), ikke minst gjaldt dette barnebespisning og distribusjon av «svenskesuppe». Men også babytøy og andre fornødenheter ble skaffet og distribuert til nødstedte. For denne viktige hjelpen i krigsårene er kirken markert med et av Oslo Byes Vels blå skilt. De fire store glassmaleriene av Per Vigeland som ble ødelagt ved bomben mot regjeringskvartalet 22. juli 2011 var en synlig takkegave fra privatpersoner og bedrifter for hjelpen under krigen, innviet 19. september 1948 med den svenske erkebiskopen Erling Eidem og det norske kronprinsparet tilstede, og ble kalt Osloungdommens gave. Den svenske menigheten vil derfor ta spesielt vare på historien om de ødelagte glassmaleriene også i framtiden.