Oscarshall

Revisjon per 25. sep. 2017 kl. 10:01 av Emotion (diskusjon | bidrag) (Created page with "Kongelig lystslott ved Frognerkilen på Bygdøy, oppført 1847–52 av den danske arkitekt J. H. Nebelong etter oppdrag av kong Oscar 1. Solgt av Karl 15 til staten 1863, men...")
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo Bykart

Kongelig lystslott ved Frognerkilen på Bygdøy, oppført 1847–52 av den danske arkitekt J. H. Nebelong etter oppdrag av kong Oscar 1. Solgt av Karl 15 til staten 1863, men har siden stått til den regjerende konges disposisjon. Byggestilen, en engelsk borgarkitektur med gotisk preg, er i tråd med tidens romantiske arkitekturoppfatning. Foruten den uregelmessige treetasjes hovedbygningen med loggiaer og tårn, og en åpen portikus som eneste forbindelse til spisesalen, består anlegget av en park med fontene og en sekskantet åpen paviljong.

Slottets interiører er et monument over norsk billedkunst og brukskunst omkring 1850, og viser bl.a. bruk av «moderne» materialer som sink og sement. Her finnes Adolph Tidemands medaljongserie Norsk bondeliv, norske landskaper av Hans Gude og Joachim Frich, en serie sinkstatuetter av gamle norske konger, utført av Hans Michelsen, og Christopher Borchs relieffmedaljonger med motiver fra Fridtjofs saga.

Slottet er fredet og ble restaurert 1928, 1957, i 1990-årene og 2005–09. Oscarshall ble stengt 2005 og fullstendig restaurert og pusset opp. Det ble gjenåpnet 2009, da det bl.a. fikk tilbake sin opprinnelige farge på fasaden. Det er musuem og åpent for publikum.

Referanser til denne artikkelen

Bygdøy, Guidotti, Oscarshallveien