Forskjell mellom versjoner av «Oslo Havnelager»

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
(Created page with "Langkaia 1, oppført 1916–20 (ark. Bredo Berntsen, som også tegnet Fjordbyen lenger ut på Vippetangen). Bygningen er et monument over sjøfartens enorme utvikling unde...")
 
Linje 1: Linje 1:
Langkaia 1, oppført 1916–20 (ark. Bredo Berntsen, som også tegnet [[Fjordbyen]] lenger ut på Vippetangen). Bygningen er et monument over sjøfartens enorme utvikling under og etter den første verdenskrig. Med sine ni etasjer (11 i hjørnetårnene) og 32 000 m2 var dette en av Europas største bygninger. Dimensjonene ble redusert gjennom oppdeling av fasadene, som spiller sammen med de store takene og gir bygningen sitt særpreg. Den var en av Norges første betongbygninger med prikkhamret betongfasade, og med jugendpreg, bl.a. synlig i originale dører. Bygningen ble modernisert og bygd om til kontorer 1982–85 (ark. Espen Eskeland). Betydelig oppgradert 2003. Inneholder bl.a. redaksjonslokaler for Dagbladet.
+
'''Oslo Havnelager,''' [[Langkaia]] 1, oppført 1916–20 (ark. Bredo Berntsen, som også tegnet [[Fiskehallen.|Fiskehallen]] lenger ute [[Vippetangen]]). Bygningen er et monument over sjøfartens enorme utvikling under og etter den første verdenskrig. Med sine ni etasjer (11 i hjørnetårnene) og 32 000 var dette en av Europas største bygninger. Dimensjonene ble redusert gjennom oppdeling av fasadene, som spiller sammen med de store takene og gir bygningen sitt særpreg. Den var en av Norges første betongbygninger med prikkhamret betongfasade i nordisk nybarokk med jugenddetaljer, bl.a. synlig i originale dører.
 +
 
 +
Den store bygningen ble rekvirert av tyskeren under krigen og brukt av den tyske marinen som materiellager, kalt ''Gerätelager I''. I midten av juni 1945 var det fremdeles tyske mannskaper igjen her.
 +
 
 +
Bygningen ble modernisert og bygd om til kontorer 1982–85 (ark. Espen Eskeland). Betydelig oppgradert 2003. Inneholder en rekke firmaer. [[Dagbladet]] hadde redaksjonslokaler her 2008–15, før avisen flyttet til Aller-gruppens bygg i Karvesvingen 1 på [[Hasle (strøk)|Hasle]].  
  
 
== Referanser i denne artikkelen ==
 
== Referanser i denne artikkelen ==

Revisjonen fra 12. mar. 2018 kl. 15:06

Oslo Havnelager, Langkaia 1, oppført 1916–20 (ark. Bredo Berntsen, som også tegnet Fiskehallen lenger ute på Vippetangen). Bygningen er et monument over sjøfartens enorme utvikling under og etter den første verdenskrig. Med sine ni etasjer (11 i hjørnetårnene) og 32 000 m² var dette en av Europas største bygninger. Dimensjonene ble redusert gjennom oppdeling av fasadene, som spiller sammen med de store takene og gir bygningen sitt særpreg. Den var en av Norges første betongbygninger med prikkhamret betongfasade i nordisk nybarokk med jugenddetaljer, bl.a. synlig i originale dører.

Den store bygningen ble rekvirert av tyskeren under krigen og brukt av den tyske marinen som materiellager, kalt Gerätelager I. I midten av juni 1945 var det fremdeles tyske mannskaper igjen her.

Bygningen ble modernisert og bygd om til kontorer 1982–85 (ark. Espen Eskeland). Betydelig oppgradert 2003. Inneholder en rekke firmaer. Dagbladet hadde redaksjonslokaler her 2008–15, før avisen flyttet til Aller-gruppens bygg i Karvesvingen 1 på Hasle.

Referanser i denne artikkelen

Fjordbyen

Referanser til denne artikkelen

Langkaia