Ringen kino (Carl Berners plass)

Revisjon per 11. sep. 2020 kl. 09:35 av Trond (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Ringen kino, kino 1939–1988 i Trondheimsveien 110 ved Carl Berners plass, bydel Grünerløkka. Navnet er gjenbrukt av Ringen kino i Ringnes Park på øvre Grünerløkka.

Ringen kino på Carl Berners plass var et ledd i det kommunale selskapet Oslo Kinematografers satsning i bydelene. Den fikk inngang og foajé i en funkisgård tegnet av arkitekten F. S. Platou og ble innviet 2. november 1939 med 530 sitteplasser. Utsiden av gården, som hadde forretninger i første etasje og ellers rommet leiligheter, lot ingen tvil om at en kino lå her. Navnet Ringen var skrevet på byggets nordside, med store bokstaver under en ring på taket, og over inngangen var en spesialdesignet og elegant utgave av navnet i neon.

I 1965 ble kinoen totalrenovert, også ved arkitekt F. S. Platou. Billedkunstneren Sigurd Winge laget dekor. Kinoen fikk lerret for bredfilmformatet Cinemascope og større grad av komfort, og antall sitteplasser ble redusert til 463. I 1980-årene ble den en reprisekino for storfilmer, men viste synkende besøkstall. Den ble nedlagt i 1988 og lokalene ombygd til dagligvareforretning, nå Coop Extra Carl Berner.