Spartacus

Revisjon per 17. nov. 2020 kl. 18:40 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Spartacus, Idrettslaget, tidligere idrettslag stiftet 8. juni 1920, det første arbeideridrettslaget i Norge. Blant stifterne var den senere profilerte idrettsadministratoren Rolf Hofmo. Kjente arbeiderledere som Oscar Torp, Einar Gerhardsen, Trygve Lie og Willy Brandt var medlemmer av klubben. Den var sentral innenfor Arbeidernes Idrettsforbund (AIF), som var i virksomhet 1924–46. Spartacus' formann Harald Liljedahl var den første formann i AIF.

Spartacus ble stiftet av miljøet rundt ungdomslaget på Grünerløkka, men hadde senere nedslagsfelt på Sagene og hjemmebane på Voldsløkka. Fra starten var det friidrett og ski som var idrettsgrenene, men snart ble fotball den dominerende idretten. Klubben drev også bandy og senere ishockey.

Spartacus var tapende finalist i arbeidermesterskapet i fotball i 1928. Klubben ble kretsmester i Oslo i 1934. 11 spillere representerte Spartacus i AIFs landskamper. Rudolf Wulff fikk 11 kamper, Øivind Hansen 9 kamper og Leopold Krupp 5 kamper. I 1950-årene hadde klubben et habilt fotballag, og ishockeylaget spilte i hovedserien i 1960.

Klubben ble formelt nedlagt i 2011.