Forskjell mellom versjoner av «Thiis & Co. A/S»

 
(9 mellomliggende revisjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Thiis & Co. A/S''', et tidligere bygningsartikkelfirma etablert 1903 som Thiis & Søn. Firmaet som opprinnelig holdt til i en egen gård i Engens gate 5/7, forhandlet alle typer bygningsartikler, herunder jern, tapeter, linoelum, jernvarer, støpegods, peiser, ovner, fliser, parkett, kjøkkeninredninger, kåbetekk og fargevarer. I forbindelsen med saneringen av Vestre Vika, ble gården revet, og firmaet fikk oppført Thiis-gården, Haakon VIIs gate 1. oppført 1957–59. Arkitekt var Jarle Berg. Den var opprinnelig oppført med 10 etasjer og en mesanin. I forbindelse med en oppussing av 10 i 2011 ble det bygd på en ny 11 etasje. Prosessen begynte med en omregulering av eiendommen, hvor den nye regulering ble vedtatt i 2011.
+
'''Thiis & Co. A/S''', et tidligere bygningsartikkelfirma etablert 1903 som ''Thiis & Søn'' av Mads Thiis (1839–1918) og hans sønn ingeniør Jean Thiis (1880–1971). Fra starten av holdt firmaet til i [[Karl Johans gate]] 13, flyttet deretter til Juul-gården , som den gang lå ved [[Tordenskiolds plass]], nå [[Rosenkrantz’ gate|Rosenkrantz' gate]] 22, før firmaet i 1917 kunne flytte inn i egen gård i [[Enga (gate)|Enga]] 5/7.  Samme år ble firmaet omdannet til aksjeselskap. Det forhandlet alle typer bygningsartikler, herunder jern, tapeter, linoelum, jernvarer, støpegods, peiser, ovner, fliser, parkett og kjøkkeninredninger både en gros og i detalj. Ved siden av den fire og en halvetasjes forretningsgården i Enga hadd firmaet en egen fargehandel, ''A/S Vestbanens Farvehandel.'' I årene etter krigen hadde firmaet ca. 100 ansatte.
  
Gården fremstår fortsatt, etter ombygging og påbygging, som en harmonisk del av det sentrale bybildet. Tiltaket er gjennomført i tett samarbeid med Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren. Påbygget er utformet med respekt for eksisterende arkitektoniske kvaliteter samtidig som det har fått et eget tidsmessig uttrykk. Sikksakkmotivet i glassfasaden mot Haakon VIIs gate ivaretas og videreføres oppover i den nye etasjen. Tårnmotivet mot Rådhusplassen vektlegges og fremheves. Hovedskipet mot Olav Vs gate er forsterket. Fasaden mot Klingenberggata er oppgradert med nye vinduer. Materialbruk og farger er tilpasset eksisterende arkitektoniske uttrykk. Interiørene er utført som et samarbeid med oss og leietakeres egne interiørarkitekter.
+
I forbindelsen med saneringen av [[Pipervika|Vestre Vika]] ble gården i Enga revet, og firmaet fikk oppført Thiis-gården, [[Haakon VIIs gate]] 1, oppført 1957–59. Arkitekt var Jarle Berg. Den var opprinnelig oppført med 9 etasjer og en mesanin. I første etasje hadde Thiis butikk, der det ble solgt kjøkkenutstyr,  jernvarer, beslag og verktøy, smijern, hytteprodukter, snøfresere og elektroverktøy. I 1978 ble engrosvirksomheten,  firmaets viktigste del, solgt. I 1981 ble så butikken avviklet grunnet for dårlig lønnsomhet. Selskapet hadde da 47 ansatte.
 +
[[Kategori:Bydel Sentrum]]
 +
[[Kategori:Handel]]

Nåværende revisjon fra 17. jun. 2020 kl. 10:17

Thiis & Co. A/S, et tidligere bygningsartikkelfirma etablert 1903 som Thiis & Søn av Mads Thiis (1839–1918) og hans sønn ingeniør Jean Thiis (1880–1971). Fra starten av holdt firmaet til i Karl Johans gate 13, flyttet deretter til Juul-gården , som den gang lå ved Tordenskiolds plass, nå Rosenkrantz' gate 22, før firmaet i 1917 kunne flytte inn i egen gård i Enga 5/7. Samme år ble firmaet omdannet til aksjeselskap. Det forhandlet alle typer bygningsartikler, herunder jern, tapeter, linoelum, jernvarer, støpegods, peiser, ovner, fliser, parkett og kjøkkeninredninger både en gros og i detalj. Ved siden av den fire og en halvetasjes forretningsgården i Enga hadd firmaet en egen fargehandel, A/S Vestbanens Farvehandel. I årene etter krigen hadde firmaet ca. 100 ansatte.

I forbindelsen med saneringen av Vestre Vika ble gården i Enga revet, og firmaet fikk oppført Thiis-gården, Haakon VIIs gate 1, oppført 1957–59. Arkitekt var Jarle Berg. Den var opprinnelig oppført med 9 etasjer og en mesanin. I første etasje hadde Thiis butikk, der det ble solgt kjøkkenutstyr, jernvarer, beslag og verktøy, smijern, hytteprodukter, snøfresere og elektroverktøy. I 1978 ble engrosvirksomheten, firmaets viktigste del, solgt. I 1981 ble så butikken avviklet grunnet for dårlig lønnsomhet. Selskapet hadde da 47 ansatte.