Veterinærhøgskolen

Revisjon per 1. jul. 2021 kl. 11:14 av Øyvind (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Veterinærhøgskolen, tidligere Norges veterinærhøgskole, NVH, Ullevålsveien 72, opprettet ved stortingsvedtak av 1918 og 1934; begynte sin virksomhet i 1935.

I 2014 ble NVH slått sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap til én institusjon under navnet Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Nå er Veterinærhøgskolen et fakultet ved dette universitetet. Fakultetet består av 4 institutter: Institutt for basalfag og akvamedisin, Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, Institutt for produksjonsdyrmedisin og Institutt for sports- og familiedyrmedisin. I tillegg kommer fire klinikker: Smådyrklinikken, Hesteklinikken, en stasjonær og en ambulerende klinikk for produksjonsdyr. I tillegg er det en rekke laboratorier.

Veterinærhøgskolen er Norges eneste utdannelse innen veterinærmedisin og gir kompetanse i veterinærmedisin, veterinær samfunnsmedisin og dyrepleie. Den tilbyr Bachelorprogram i dyrepleie, profesjonsutdanning innen veterinærmedisin, forskerutdanning for Ph.d. innen veterinærvitenskap og etter- og videreutdanning (diplomutdanning).

De eldste bygningene på Adamstuen er oppført 1912–25, de er i pusset tegl (ark. Bredo Greve); nyere bygninger, oppført 1962–78 (ark. R. Ramm Østgaard) og 1995 (ark. ØKAW AS) er i rød tegl.

Stortinget vedtok 2008 å flytte høyskolen til Ås. Klinikkene flyttet dit i 2021. Fremtidig bruk av området er ikke avklart, men tre fjerdedeler av områdt ble sommeren 2021 kjøpt av Oslo kommune, som meddelte at mulig bruk kunne være skoler, bibliotek, idrettsanlegg m.m.