Øyafestivalen

Øyafestivalen, musikkfestival som 2001–13 ble arrangert i Middelalderparken i Gamlebyen, som regel rundt andre helgen i august, fra 2014 har festivalen vært arrangert på Tøyen på begge sider av Finnmarkgata. Festivalen er særlig kjent for å presentere nye, norske artister, men har også utenlandske trekkplastre. Festivalen er også kjent for sin allsidighet – her er det rock, pop, jazz og andre musikkformer i skjønn forening.

I tillegg til musikken er Øyafestivalen blitt et samlingssted for ungdom der det sosiale er vel så viktig som det musikalske. Festivalen satser på en høy miljøprofil og har et nært samarbeid med miljøbevegelsen når det gjelder resirkulering og søppelhåndtering. Festivalen er også kjent for å servere økologisk mat. Den har etter hvert vokst til å bli en av byens største festivaler med rundt 85 000 publikummere.

Øyafestivalen fikk Oslo bys kulturpris 2011.

Festivalen oppstod etter et samarbeid mellom flere musikksteder i Oslo, deriblant So What! og Last Train.

Navnet kommer av at festivalen fra 1999 ble arrangert på Kalvøya i Bærum. I 2001 flyttet festivalen til Middelalderparken, men beholdt navnet. Den tradisjonsrike Kalvøyafestivalen i Bærum ble arrangert 1971–99.