Hovedpostkontoret

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart

Hovedpostkontoret, Dronningens gate 15, oppført 1914–18 og 1921–24 av arkitekt Rudolf E. Jacobsen etter at han hadde vunnet en arkitektkonkurranse i 1912. Bygningen er en av de siste store murbygningene fra tiden omkring den første verdenskrig i nasjonal nybarokk. Den har et tungt borgpreg, med høyt mansardtak og barokke tårnhjelmer, grovt pussede fasader med granittdekor med mønster fra norsk treskurd. Sokkeletasje forblendet med granitt.

I veggen på Tollbugata-siden er det støpt inn en kankonkule fra svenskenes beleiring av Akershus i 1716. Kulen ble skutt fra Akershus mot den svenske forlegningen på Vaterland, men bommet og traff huset på hjørnet av Dronningens gate og Tollbugata. Da dette ble revet 1914, ble kulen tatt vare på og støpt inn i veggen på nybygget. Bygningen var hovedterminal for Oslo postdistrikt til 1975. Den huset Sentrum postkontor, Postdirektoratet og Postmuseet til 2004.

Under krigen hadde også Handelsdepartementet, senere Næringsdepartementet kontorer i bygningen.

Det vernede bygget ble solgt til Linstow Eiendom i 2003, det ble leid ut til Posten til 2004, deretter ombygd til 213 selveierleiligheter og to etasjer med næringslokale under navnet Quadraturen Eierseksjonssameie (ark. Kritt Arkitekter). På taket er det tre takterrasser som beboerne kan bruke. De første leieboerne flyttet inn 2006. Bygget ble overtatt av Søylen Eiendom i 2008. Det har nå også adresse til Prinsens gate 8 og Tollbugata 13.

Bygget huser også restaurant Posthallen, bar, café & kaffebar, frisør og klesbutikker. Den store, gamle Posthallen med 11,2 m under taket er fredet, her kan det arrangeres kunst- og kulturaktiviteter og andre typer arrangementer.