Indekshuset

(Omdirigert fra Ind-Eks huset)

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Indekshuset, Mars 2022 Foto: Aslak Malmåsen

Indekshuset, Henrik Ibsens gate 100 (tidligere Drammensveien 40), høyblokk på 17 etasjer med fløybygninger på 1 og 3 etasjer, den siste med adresse Henrik Ibsens gate 90. Indekshuset, egentlig Ind-Eks-Huset (Industriens og Eksportens Hus), ble bygd for Norges Industriforbund og Norges Eksportråd etter tegninger av arkitekt Jon Engh. Det stod ferdig i 1964. Bygningen har prefabrikkert betongfasade forblendet med hvit granitt. For utformingen fikk Engh arkitekturprisen Betongtavlen i 1965.

Bygningen ble betydelig ombygd og rehabilitert 2008–2009, ved Mellbye Arkitekter. Over 100 firmaer holder til her, deriblant arbeidsgiverforeningen Virke. På gateplan er det flere butikker og bevertningssteder. Fondveggen i hovedvestibylen er smykket med «Sildefiske», en 11×3 m mosaikk av Rolf Nesch. Statuen av Winston Chuchill foran bygningen er en kopi av en statue av Ivor Roberts-Jones ved Palace of Westminster i London.

Et av Selskabet for Oslo Byes Vels blå skilt er satt opp på bygningen til minne om Det engelske kvarter, som lå her tidligere.