Kunstnernes Hus

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Kunstnernes Hus fotografert i 2013. - Foto Kunstnernes Hus / Creative Commons

Kunstnernes Hus, Wergelandsveien 17, bygning med utstillingslokaler og kontorer, bygd etter reguleringsbestemmelsene som gjaldt for villaområdet Bag Slottet, og stod ferdig 1930 (ark. Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas; tildelt arkitekturprisen Houens diplom 1931). Huset er oppført i betong med fasader av rød tegl murt i mønster, og inneholder utstillingssaler i to etasjer symmetrisk om en rettløpstrapp. Trappehuset er dekorert av Per Krohg. Huset er tegnet i overgangen mellom nyklassisime og funksjonalisme, og bærer preg av det. Her arrangeres hvert år Statens kunstutstilling («Høstutstillingen»). I tillegg til utstillingssalene og kontorer, er det i første etasje et restaurantlokale. Her hadde Sim. Solbergs bakeri og konditori en filial i 1930-årene. Foran huset står 2 flaggstenger med bronseløver utført av Ørnulf Bast.

Fra 1. april 1942 var bygningen beslaglagt av tyskerne, som blant annet brukte den som lager for flydeler, radioer for Marine Nachrichtenmittelkommando og et meget stort parti stearinlys. Rundt huset var det bygd en mur med skyteskår. Allierte, senere norske styrker beslagla huset 7. mai 1945, og beholdt det til 25. oktober samme høst. Da oppryddingen og istandsettelsen av huset startet høsten 1945, ble de ettertraktede stearinlysene sendt til Finnmark.

Restauranten «Arcimboldo» i første etasje med uteservering ble stengt 2009, ny restaurant åpnet 2010 under navnet «Kunstnernes Hus Bar & Restaurant».