Norges Hindu Kultursenter

Denne artikkelen omtaler et sted

Åpne i Oslo bykart
Hindutempelet på Rommen, sett fra tempelets bakside mens det ytre ennå er en byggeplass høsten 2023. I bakgrunnen høyblokkene på Stovner. Foto Sylvi Baardseth Panjwani/Oslo Byleksikon

Norges Hindu Kultursenter, Sivasubramanyar Alayam, organisasjon stiftet 1998, består hovedsakelig av tamilske innvandrere, men også medlemmer fra Sør-India. Senteret har 2400 medlemmer (2018) og flyttet 27. januar 2023 til Karen Platous vei 4 på Rommen etter å ha holdt til i et næringsbygg i Martin Strandlis vei 10 gjennom mange år.

Hindutempelet, Oslos første hindutempel bygget til formålet, Murugan temple, (ark. Frithof Wiese og Peter Hamilton i ATP arkitekter), innviet 2023. Det har en grunnflate 950 m2 og to etasjer, i alt 1600 m2. Selve tempelet er i overetasjen, mens underetasjen er et forsamlingslokale. Det dekoreres inn- og utvendig av et firma fra Sør-India. Tårnet blir 18 m høyt når det blir bygget ferdig. Ved siden av selve tempelet er det planlagt eget vognhus for vogner som skal brukes i religiøse seremonier. Tempelet inneholder innviede gudestatuer, en hinduprest er ansatt og forholdene er lagt til rette slik at man kan møtes daglig til Puja (hinduistisk rite).

Tempelet er et viktig samlingssted ved høytider og religiøse festdager. Et annet hindutempel, der de fleste indere går, ligger på Slemmestad i Asker.