Opera Comique

Opera Comique, operahus som var i drift 1918–21 i Stortingsgata 16, den første teaterinstitusjonen i det som nå er Hotel Christiania Teater. Initiativet til kontorbygningen i Stortingsgata 16 kom i 1916 fra det danske entrepenørselskapet Christiani & Nielsen. De kjøpte tomten, kalt Cordialtomten etter den provisoriske kinoen «Cordial» som hadde stått her siden 1907, men byggestart ble noe forsinket på grunn av prosjekteringen av det nye Oslo Rådhus i Vika. Kinoeieren Andreas Kvinnsland kom inn i bildet med idéen om å innrede et teater (som en tid var tiltenkt navnet Parkteatret) i de nederste etasjene.

I desember 1917 ble Cordial kino revet og bygging igangsatt. På nyåret 1918 gjorde Kvinnsland en avtale om framleie av teateret med Benno Singer, den engelske direktøren for varietéscenen Theatre ModerneTivoli. Benno Singer engasjerte ungareren Alexander Várnay som daglig leder, og 29. november 1918 innviet de det nye teateret som operahus under navnet Opera Comique. Åpningsforestillingen var norgespremieren på «Samson og Dalila» av Camille Saint-Saëns.

Da Nationaltheatret la ned sin operavirksomhet samme sesong fungerte Opera Comique som et operahus for byen i tre år. Under ledelse av Singer og Várnay ble hele 38 operaer og operetter satt opp på de snaut tre sesongene, blant disse var norgespremierene på «Bruderovet» av Gerhard Schjelderup, «Valkyrien» av Richard Wagner, «Otello» av Giuseppe Verdi, «La fanciulla del West» av Giacomo Puccini» og «Den solgte brud» av Bedrich Smetana. Leif Halvorsen var den ledende dirigenten og mange norske solister gjorde sin operadebut her (se også Opera). Våren 1921 var konkursen et faktum. Siste forestilling, av Mozarts «Tryllefløyten», var 31. august 1921.

Teatret ble deretter underholdningsscene under navnet Casino Teater.