Rosenborg Teater

Rosenborg teater, kino 1921–1945 i Bogstadveien 12, bydel Frogner, hadde drøyt 500 sitteplasser. Rosenborg teater ble innredet i en bygning som var reist for Kristiania vestre Arbeidersamfund i 1887 etter tegninger av arkitekt Ove Ekman. Ombyggingen var ved arkitekt Lorentz Ree. Den var byens første kommunale kino da den ble oppført for det midlertidige kinematografstyret som forberedte den kommunale overtagelsen av kinoene (ved selskapet Oslo Kinematografer i 1926).

Rosenborg teater ble innviet 11. februar 1921 i nærvær av medlemmer av bystyret, kommunalt ansatte og folk fra kinobransjen. Den ble åpnet for publikum dagen etter. Kinoens orkester ble ledet av komponisten Alfred Andersen-Wingar. Åpningsprogrammet bestod av den korte dokumentaren «Under Italias Himmel», en liten komedie med Harold Lloyd og den nye svenske filmen «Møllen» (1921) i regi av John W. Brunius, etter en roman av den danske nobelprisvinneren Karl Gjellerup og med Anders de Wahl i hovedrollen.

Etter at Rosenborg kino åpnet like ved i 1937 ble Rosenborg teater gjerne kalt Gamle Rosenborg. Rosenborg teater ble nedlagt etter frigjøringen i 1945 og ombygd til butikker.